La Biserica Neamului din Poiana Sărată au fost organizate, marți, 30 noiembrie, chiar în ziua în care a fost prăznuită sărbătoarea creștină de Sf. Andrei, manifestări care au fost dedicate Zilei Naționale a României și care au inclus și o slujbă de pomenire și de omagiere a Eroilor Neamului făuritori ai Marii Uniri în 1918.

Manifestările au fost organizate de Parohia Ortodoxă, de Asociația „Sf. Ilie” din Poiana Sărată și de Subfiliala Oituz a Filialei „Colonel Corneliu Chirieș” din Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfilială condusă de col. (rtr) Marian Petrescu.La aceste manifestări au fost prezenți președintele și prim-vicepreședintele Filialei Cultul Eroilor din Bacău, Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei, alți membri ai filialei și președintele Asociației Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău, col. (rtr) Stelian Cojocaru.

A fost prezent și un grup de săteni din Poiana Sărată, tineri și maturi, îmbrăcați în frumoasele și originalele costume naționale specifice acestei zone în care cu mult timp în urmă au poposit grupurile masive de oameni din Transilvania, familii de oieri și de moșneni, care s-au stabilit aici.

Manifestările au început cu Utrenia și Slujba Sfintei Liturghii, susținute de preotul paroh Sînel Lăzărel și preoții Ioan Bitir și Petru Nicolae Toma, care au continuat cu o Slujbă de pomenire a Eroilor și a făuritorilor Marii Uniri.

Slujba a fost urmată de alocuțiuni rostite de preotul Sînel Lăzărel, de Cristi Aioanei și de Dănuț Voicu, dar și de profesorul Gheorghe Țuțuianu.

Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane de flori la Mormântul Locotenentului Erou Nicolae Macarie, aflat chiar în fața bisericii, după care participanții s-au prins într-o Horă a Unirii.

În timpul evenimentului a fost păstrat și un moment de reculegere în memoria colonelului Paul Valerian Timofte, fost președinte al Filialei Bacău Cultul Eroilor până la începutul verii trecute, când s-a ridicat la Domnul.

Tot cu acest prilej, președintele Filialei ANCE Bacău a înmânat Diplome aniversare pentru primarul și viceprimarul comunei Oituz, din care face parte satul Poiana Sărată, Claudiu Petrișor și Ovidiu Văcaru. De asemenea, astfel de diplome au primit și preoții Petru Nicolae Toma și Ioan Bitir, ing. Ciprian Hugianu, educatoarei Maria Petrescu, profesorului Gheorghe Țuțuianu, lui Gheorghe Bodea și preotului Ilarion Mâță.

Părintele Sînel Lăzărel a dăruit, din partea Asociației „Sf. Ilie”, președintelui Filialei ANCE Bacău monografia „Poiana Sărată – un sat românesc din Carpați, în vâltoarea istoriei”, scrisă de Ciprian Hugianu, și șase CD-uri cu documente, imagini și filme de la manifestări religioase dedicate, la Poiana Sărată Centenarului marcat de la Primul Război Mondial.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE