Parohia Oituz, din Protopopiatul Onești, a găzduit luni, 3 decembrie, conferința „Valea Oituzului – jertfa neamului românesc pentru unitate națională”, înscrisă în proiectul „Centenar – Jertfă și Recunoștință”.

Au conferențiat preoții dr. Bogdan Racu – inspector la sectorul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, Valentin Băltoi – consilier la sectorul cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Daniel Marari – inspector eparhial la Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, col. (rtr.) Paul -Valerian Timofte – președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Cristian Aioanei – consilier la cabinetul președintelui Consilului Județean Bacău.

Programul evenimentului – informează preoții Simion Purice și Bogdan-Ionel Piștea, slujitori ai Parohiei Grozești-Oituz – a debutat în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, considerată Mausoleu duhovnicesc al eroilor de pe Valea Oituzului, cu o liturghie săvârșită sub protia protoiereului Ioan Bârgăoanu.

A urmat un parastas pentru făuritorii Marii Uniri și pentru eroii neamului care și-au jertfit viața în Războiul de Reîntregire, săvârșit la Cimitirul Eroilor din incinta bisericii, unde au fost înhumați aproximativ 18.000 de eroi.
Evenimentul a continuat cu ședința lunară a preoților din Protopopiatul Onești în care s-a evidențiat rolul și importanța bătăliilor din Primul Război Mondial care au contribuit decisiv la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Cu acest prilej au fost oferite distincții din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a Protopopiatului Onești și daruri de suflet din partea Parohiei Oituz.

Printre oaspeți s-au numărat și membrii Comisiei misionare din Colegiul „Sfântul Nicolae” și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care au desfășurat activități de voluntariat cu elevii Școlii Gimnaziale din Oituz. Grupul psaltic „Theotokos” de la Mănăstirea Bucium din Iași a oferit răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie.