Un milionar chinez a decis sa-si plateasca o datorie morala fata de consatenii care l-au ajutat in copilarie si a ras vechile case darapanate in care locuitorii din satul sau de bastina isi duceau viata si le-a construit, gratis, apartamente de lux.

Celor foarte apropiati le-a construit câte o vila iar batrânii si persoanele cu venituri foarte mici primesc câte o masa gratuita in fiecare zi.

In China, spre deosebire de alte tari, se considera ca averea se acumuleaza in urma unui efort colectiv, nu este rezultatul actiunii unei singure persoane si, de aceea, cei care devin bogati trebuie sa imparta o parte din aceasta bogatie cu cei care, desi au contribuit la aceasta situatie, nu au câstigat atât de mult.

PUBLICITATE

Dar astia-s chinezii, niste comunisti care nu-s in stare sa vada beneficiile capitalismului salbatic, al cladirii averilor prin contracte banoase cu statul, prin spolierea avutiei nationale, prin furtul padurilor si deposedarea proprietarilor cu acte false. Câti dintre cei imbogatiti la noi au avut curajul sa faca astfel de gesturi?

Spre deosebire de Xiong Shuihua, care si-a cladit averea prin afaceri cu otel, multimilionarii nostri si-au construit-o prin furt. S-au facut politicieni sau prieteni cu politicienii, au prostit alegatorii cu promisiuni fanteziste si s-au conectat la conducta cu fonduri publice.

Din când in când mai fac câte o donatie catre vreo biserica sau manastire, pentru ca preotii ori calugarii sa se roage ca nu cumva donatorii sa fie prinsi la furat si, Doamne fereste!, sa fie bagati la inchisoare… In alte parti de lume, bogatii fac câte o aripa de spital, construiesc o biblioteca sau un muzeu, finanteaza expeditii stiintifice.

Câti dintre imbogatitii de la noi au facut ceva pentru cultura sau pentru stiinta? Câti au dotat vreun spital cu aparatura? Daca o sa se faca vreodata o cercetare in acest sens, se va descoperi ca in 90 la suta din cazuri, donatiile milionarilor din România s-au dus catre biserici. Semn ca proprietarii averilor respective ascund multe…

Razvan Bibire

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Adică ce apărați D-voastră!? Ideea că lasă-mă să fur 100 milioane că-ți dau și ție înapoi 4? Da’ nu-i tot furt că un stat sub puterea tiananmen-istă armată a pumnului în gură, îți impune un prag minim de salariu de 3 lei (în loc de 3000 poate) lăsând cică, “democratic”, stăpânul să câștige cât vrea el? Singurul lucru cu adevărat democratic e impozitul progresiv pe avere, dar cum trăim în globalism, nu poate fi aplicat decât la nivel internațional, nicidecum într-o singură țară. Pân’ la urmă, cum nimeni nu mănâncă cu două linguri deodată, așa nici nu poate munci cu patru mâini; unde-s multi-milionari e limpede că ceva nu merge. E clar că nu suntem egali, dar nici în Superman nu mai cred…..

    • Nu stiu cati ani ai, dar se pare ca ai trecut prin viata fara sa intelegi nimic. Dupa mintea ta, toti oamenii bogati ( ma refer la cei care fac afaceri cinstite, gandite, muncite ) au furat , la un moment dat . Mentalitate de asistat social ! Pune-ti mintea la contributie, fa-ti avere si apoi incearca sa vezi cum te simti atunci cind esti catalogat drept hotz…Generatie pierduta , plecata cu vaca pe cimpul cu etnobotanice…

  2. Eu unul m-am săturat de voi, ăștia care se vor hintelectuali…Cât timp ai să furi din buget suta de milioane în euro și stai 13 luni la pușcărie înseamnă că în statul respectiv există o problemă cu legile și traficul de influență al milionarilor pentru aceste articole din Codul Penal. Știi ceva, du-te-n SUA, Germania, Elveția și devino milionar și am să te respect și pe tine…până atunci, ești așa, un fofîrlic mioritic.

LĂSAȚI UN MESAJ