In vreme ce in Turcia se petrec lucruri ingrozitoare pentru o tara care se considera democratica, presa internationala se face ca nu vede derapajele si trateaza regimul Erdogan cu manusi. Evident, acest tratament este o consecinta a faptului ca Turcia are inca o forta militara importanta, este un membru de baza NATO si un pilon important in Orientul Mijlociu.

Nu e o tara ca România, care poate fi tavalita prin fulgi si catran de un reporter britanic. Sa nu ne facem iluzii: reportajul cu asa-zisii traficanti români de arme nu a fost o simpla initiativa jurnalistica, ci parte a unui plan mai amplu, de care guvernul Majestatii Sale nu poate fi strain.

Revenind la subiect, este absolut infioratoare tacerea Uniunii Europene fata de atrocitatile care se petrec in Turcia. Daca atunci când in Rusia se ia câte o masura considerata nedemocratica, intreg establishmentul UE sare in sus si condamna masura, in cazul Turciei nu se spune nici “pâs”.

PUBLICITATE

Spun unii ca Erdogan are sprijinul populatiei si asta conteaza; sa nu uitam ca si Saddam sau Gadhafi aveau suport popular, iar asta nu a impiedicat Occidentul sa-i dea jos in numele drepturilor omului. Sa-ti epurezi tara de “elementele straine” pare ok la prima vedere.

Modul in care se face, insa, e mai mult decât discutabil. Pentru ca nu e vorba doar de concedierea unor ziaristi, judecatori, profesori universitari. Sotia unui ziarist a fost rapita de politie si s-a anuntat ca nu va fi eliberata decât daca sotul ei se va preda fortelor de ordine, un judecator demis a fost dat si afara din propria casa, impreuna cu familia.

Astfel de abuzuri care nu au nici o legatura cu Justitia se intâmpla zilnic si nimeni nu ia pozitie. Pentru simplul motiv ca Turcia are o importanta strategica foarte mare pentru Occident. Iar Occidentul inca mai spera ca, dupa ce Erdogan va termina cu purificarea societatii, va ramâne, in continuare, aliat.

Ce inseamna acest lucru pentru România? In primul rând ca nu trebuie sa ne facem iluzii ca Occidentul ne va tine sub aripa sa protectoare. Daca in România va veni la Putere un regim brutal si represiv, Occidentul nu va reactiona in cazul in care interesele sale vor fi protejate de noul Guvern. Democratia, drepturile omului, justitia sunt doar niste vorbe frumoase, folosite atunci când Occidentul are nevoie sa-si realizeze interesele.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Daca privim in urma,putin,mult sau chiar mai mult,observam ca politica noastra externa s-a aflat si se afla (inca) intr-o vesnica anatema. Am avut putine perioade cand ne-am putut permite a avea optiuni. Azi criza morala (la care asistam neputiinciosi )ne taie orice suport.

LĂSAȚI UN MESAJ