O viață de militar model într-un album

    La cei 83 de ani pe care abia i-a împlinit, colonelul tanchist în retragere Mihai Purcaru, din Bacău, a scos de sub teascurile tipografiei Magic Print și sub egida editurii cu același nume a șasea sa carte. Volumul este, așa cum se și numește, un „Album de familie” revăzut și adăugit, dar subintitulat „Itinerar militar și portrete elective”.

    În nu mai puțin de 500 de pagini, albumul, bogat ilustrat, are – așa cum apreciază în însemnarea de pe coperta a patra generalul de flotilă aeriană (r) Neculae Petrescu – „un conținut memorialistic, social, educațional și cultural”. Pentru că autorul – mai spune domnul general – „prezintă și un mod de viță a unui român adevărat, ce ar putea fi un prilej de rememorare asupra propriei noastre vieți, un model de conduită cetățenească”.

    Lucrarea etalează toate etapele vieții militarului de carieră care a fost Mihai Purcaru, comandant de subunități de tancuri, dar și locțiitor al Armatei a 3-a, originar din satul Băhnășeni – comuna Pârjol, plecat la datorie pentru ani buni în sudul țării, dar revenit acasă, în Bacău, la anii de odihnă binemeritată.



    Odihnă e un fel de a spune, pentru că Mihai Purcaru s-a implicat, după pensionare, și în activitatea asociațiilor militarilor în rezervă din Bacău și așterne an de an pe hârtie memorii și opinii cu privire la istoria României, la datoria pe care o avem de a nu-i uita pe eroii patriei și, evident, pentru a-și face mai bine cunoscute locurile de unde a plecat în viață. Una dintre cele șase cărți pe care le-a semnat sau la care a colaborat este chiar o monografie a comunei Pârjol.

    Surprinzător, în cartea de acum îl descoperim și pe Mihai Purcaru poetul și romancierul, în 110 compoziții lirice, dar și într-un fragment de lucrare în proză.

    La expoziția europeană nulă Euroinvet de la Iași, cărțile colonelului Mihai Purcaru au obținut deja șase medalii de aur și argint, „Albumul de familie” fiind și el nominalizat la premiere la ediția din acest an.

    În carte, colegi militari, istorici, jurnaliști și prieteni scriu despre personalitatea și activitatea autorului, a omului care timp de 44 de ani și-a servit țara sub deviza „Patrie, Onoare, Demnitate”.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"