19 mai 2024
ActualitateO trupă de teatru din Buhuși, pe podiumul unui festival-concurs de la...

O trupă de teatru din Buhuși, pe podiumul unui festival-concurs de la Alba Iulia

Weekendul trecut s-a desfășurat la Alba Iulia Festivalul Interjudețean de Teatru „Zilele Teatrului pentru Copii și Tineri Lucian Blaga” ediția a XIV-a, eveniment la care au participat trupe de teatru din județele Alba, Bacău, Cluj, Hunedoara, Mureș și Sibiu. Singura trupă de teatru din județul Bacău prezentă la acest festival a fost Trupa Fabulous de la Clubul Copiilor Buhuși, structură a Palatului Copiilor Bacău.

Membrii trupei buhușene sunt elevi ai Liceului Teoretic „Ion Borcea” și sunt pregătiți la Clubul Copiilor din Buhuși de prof. Ștefan Zaharia. Trupa Fabulous s-a prezentat în festival cu piesa „O familie modernă”, o adaptare după texte de Dan Mihaescu, în regia profesorului Ștefan Zaharia. Evoluția „actorilor” buhușeni a fost foarte apreciată și a reușit să se claseze pe locul III din 12 trupe participante. Mai mult decât atât, TRupa Fabulous s-a clasat pe locul I în concursul de afișe.

„Sunt profesor de teatru la Clubul Copiilor Buhuși, structură a Palatului Copiilor Bacău de nouă ani. În această perioadă am participat la mai multe competiții naționale din țară dar, odată cu pandemia, am rămas și noi acasă mai bine de doi ani. Am ajuns să participăm la acest festival în urma invitației doamnei director Corina Cotea de la Palatul Copiilor Alba, organizatoarea festivalului. Există și o doză de mândrie când ești invitat la un festival/concurs.



Dar și o doză de responsabilitate. Copiii selectați pentru această deplasare fac parte din trupa Fabulous, trupă ce a fost reîntinerită pentru acest festival, astfel că cei 8 participanți sunt toți debutanți, la prima lor urcare pe scenă și au reuși performanșa unui loc 3 la secțiunea trupă, o mare surpriză plăcută pentru mine”, a declarat prof. Ștefan Zaharia care a mai spus că vor să mai participle și la alte festivaluri la Iași, Sighișoara sau Ploiești, dar că le este dificil din punct de vedere financiar.

„Sperăm că vom putea găsi sponsori pentru deplasările viitoare deoarece acum am strâns noi banii pentru deplasare. Nu știu dacă pe viitor vom putea face rost de bani pentru toate deplasările, deși suntem solicitați la festivaluri datorită calității actorilor noștri, chiar de la debut. Suntem încrezători că vom găsi o soluție deoarece ne dorim să facem performanță și să punem oarșul Buhuși pe hartă. Nu există mândrie mai mare pentru mine decât să aud pe scenă numele orașului Buhuși lângă Arad, Cluj, Sighișoara, Alba Iulia, Iași etc…”, a mai spus profesorul Zaharia.

„Eu vin la teatru pentru că m-a pasionat de când eram mică. M-am atașat foarte mult de toți cei din trupă și îmi plac foarte mult emoțiile din spatele și de pe scenă. Suntem foarte uniți. Când am urcat pe scenă îmi tremurau mâinile și piciorele, dar când am văzut că lumea se simte bine și a început să râdă, m-am relaxat. A fost o experiență foarte frumoasă.”
Amalia Vișan, clasa a IX-a

„Eu m-am încurcat la o poezie, pentru că am jucat într-o scenetă „Costică, dormi” de Dan Mihăescu, și am mai recitat o poezie, Cântec în doi” de Lucian Blaga. Și pentru mine a fost o experiență unică și am cunoscut persoane noi. Am văzut și piese de teatru în care protagoniștii chiar știu ce înseamnă actoria, iar noi suntem începători. Dar mi-a plăcut atât de tare încât sigur voi continua.”
Alex Mihăilă, clasa a X-a

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri