Crescatorii de oi s-au aflat printre fermierii nemultumiti de intârzierea subventiilor

Circa 100 de fermieri bacauani membri ai Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli (AJPA) si ai Asociatiei Crescatorilor de Ovine Proovis au protestat marti, 7 iunie, alaturi de câteva mii de agricultori din toata tara, in fata cladirii Parlamentului, nemultumiti de întârzierea platii subventiilor din agricultura dar si de amânarea unor legi esentiale pentru acest sector.

Fermierii au solicitat reglementarea fiscalizarii in domeniul lor (TVA, subventiile nu trebuie supuse fiscalizarii, iar producătorii sunt supusi unor abuzuri din partea ANAF) si au cerut ca responsabilii de întârzierea subventiilor agricole sa suporte consecintele. De asemenea, ei au cerut ca vânzarea terenurilor agricole catre straini sa fie stopata în regim de urgenta, dar si reglementari clare pe Legea etichetarii produselor agroalimentare si pe Legea Vânatorii, care acum blocheaza din nou pasunatul între 6 decembrie si 24 aprilie si limiteaza numarul de câini la turma de oi, precum si pe Legea produselor românesti în supermarketuri.

Manifestatia a avut loc la chemarea membrilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR), ai Federatiei ROMOVIS, ai Federatiei PROOVIS, ai Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine din România (Dobrogea), ai Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Judetul Covasna, ai Federatiei Nationale Pro Agro, ai Federatiei Crescatorilor de Bovine din România, ai Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Vaci de Carne si ai Federatiei Nationale CAPRIROM.

PUBLICITATE

Laurentiu Baciu, fermier bacauan si presedinte al LAPAR, s-a declarat multumit de modul in care a decurs actiunea. Desi reprezentantii protestatarilor au fost invitati la Comisia de Agricultura a Parlamentului, pentru un dialog, ei au refuzat, dar in fata protestatarilor au venit ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si presedintele Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru, impreuna cu patru dintre colegii sai.

Ministrul le-a promis agricultorilor ca vor primi integral subventiile pâna la finalul lunii iunie, iar saptamâna viitoare va avea loc o discutie pe tema vânzarii terenurilor agricole catre straini. „Va înţeleg perfect si va dau toata dreptatea – a spus ministrul Irimescu. Nu e normal ce se întâmpla cu întârzierile foarte mari pentru alocarea si plata subventiilor. Sunt convins ca toti asteptati acesti bani. Au fost niste decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii si în Agentia de Plati, este vorba ca ne-am complicat foarte tare anul trecut si s-a ajuns în situatia în care suntem în ultima luna de plata.”

Presedintele LAPAR a apreciat venirea politicienilor intre manifestanti. „A fost o surpriza pentru noi venirea politicienilor – a declarat, la final, Laurentiu Baciu. Noi eram obisnuiti sa tot vorbim singuri. Cred ca au inteles si ei ca noi contam, ca au priceput macar in ceasul al doisprezecelea care este menirea agriculturii românesti, ca noi asiguram securitatea alimentara, in conditii foarte grele”

„Politicienii care au venit in mijlocul nostru ne-au facut din nou unele promisiuni. Noi nu lesam inselati asa de usor de acestea si le vom urmari activitatea. Dar s-au facut promisiuni cu termene, vizavi de platile pentru zootehnie, de celelalte plati pentru agricultori, pentru ca mai sunt de dat vreo 500 de milioane de euro. S-a mai promis sprijin urgent pentru Legea privind produsele românesti in supermarketuri, Legea vânatorii, Legea vânzarii terenurile si altele.”
Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau, vicepresedinte LAPAR


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ