11 decembrie 2023
ActualitateO supermașină de aplicat îngrășăminte lichide a ajuns în România

O supermașină de aplicat îngrășăminte lichide a ajuns în România

  • Romchim Protect Bacău a prezentat mașina 360 Y-DRP fermierilor și asigură producția de îngrășămintele lichide care pot fi aplicate cu ea
  • Proiectul este aplicat de firma din SUA, 360 Yield Center, și Romchim Protect în țara noastră, în Republica Moldova și în Bulgaria 

Compania băcăuană Romchim Protect, care fabrică îngrășăminte lichide pentru culturile agricole, a prezentat, în premieră, supermașina „360 Y-DROP” de administrat eficient în culturi astfel de îngrășăminte. Evenimentul a avut loc la recentul târg agricol Agriventura 2022, organizat la Podu Iloaiei.

Mașina 360 Y-DRP este livrată de firma 360 Yield Center din SUA, care asigură abordarea bazată pe tehnologie axată pe așteptările fermierilor și oferă planuri precise, oportune și abordabile pentru performanța optimă a culturilor agricole.

360 Yield Center este lider global în domeniul mașinilor pentru aplicarea îngrășămintelor lichide din stadiul de semănat până aproape în stadiul de terminare a ciclului de vegetație. Aceasta datorită sistemelor de distribuție care se montează pe autopropulsoarele mașinii 360 Y-DRP. În România, Republica Moldova și Bulgaria, această companie din SUA este reprezentată de firma lui, Romchim Protect, manageriată de omul de afaceri Ion Neculcea. Compania băcăuană a dat asigurări că va asigura cele mai bune îngrășăminte lichide care pot fi aplicate prin noua tehnologie.Modul de operare al sistemului 360 Y-DROP a fost prezentat în lanul de porumb de Taylor Pulver, director regional al firmei 360 Yield Center.

Prezentare în lanul de porumb

Sistemul 360 Y-DROP are numele după forma pe care au iau picăturile de lichid (forma literei Y) când sunt distribuite în lanul de cultură. „Acest utilaj – a spus Taylor Pulver – ajută la distribuirea mult mai bună în cultura agricolă a azotului, care este în acest an cel mai scump îngrășământ. Aplicarea azotului lichid pe parcursul perioadei de vegetație oferă posibilitate fermierilor să decidă dacă se merită să mai investească în aplicarea de îngrășământ în cultura agricolă. Cu acest utilaj, însă, producția agricolă poate să crească, aplicând azotul lichid chiar la rădăcina plantei și să se evite favorizarea evapotranspirației (cantitatea de apă care intră în atmosferă de pe suprafața corpurilor ude, de pe suprafața solului sau din apa interceptată de frunziș)”.

În lanul de porumb s-a văzut cum urmele de aplicare a îngrășământului era extrem de aproape de rădăcina plantelor. Astfel, îngrășământul ajunge foarte repede în sistemul de nutriție al plantei, fără să apară pierderi. Dacă s-ar aplica azotului „in foliar” sau dacă s-ar da îngrășământ cu azotat de amoniu în vegetație, peste plantă, ar apărea arsuri plus transpirație (evaporarea azotului din produs). Iar dacă s-ar merge pe aplicarea la sol, pe care cu siguranță 90% dintre fermieri fac și o prașilă, s-ar risca să se piardă și puțina apă de acolo.

Economie de îngrășăminte

Mașina 360 Y-DROP permite controlul consumului de îngrășăminte. Într-o perioadă extrem de caldă, ca în această perioadă -nm a mai spus Taylor Pulver -, îngrășămintele solide au tendința de a se volatiliza. Acum în destule zone pământul este crăpat de secetă. Pătruns acolo, îngrășământul se poate volatiliza din cauza temperaturii solului ori se va pierde în crăpături, unde nu sunt rădăcinile plantelor.

Modul de distribuire a îngrășămintelor cu 360 Y-DROP permite plantelor să aibă acces la azot exact atunci când sunt aplicate chiar la rădăcină. Marea parte a aparatului radicular suprateran sau subteran, dar extrem de aproape de suprafața solului, va beneficia și el de îngrășămintele aplicate.

Un alt avantaj al 360 Y-DROP: dimineața, când este rouă, boabele de rouă se adună în mijlocul frunzelor și va coborî pe plantă în zona rădăcinilor, unde este și azotul. Deci, ajută ca acest să ajungă în sistemul radicular.

Sistemul 360 Y-DROP permite o nutriție echilibrată a plantelor de cultură, la culturile prășitoare, și ajută foarte mult la minimizarea costurilor de fertilizare și la maximizarea rezultatelor. Îngrășământul poate fi dat pe parcursul perioadei de vegetație, când se știe că acea cultură vizată va ajunge la maturitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri