Exista o solutie pentru problema refugiatilor, insa e greu de crezut ca Occidentul o va accepta si o va pune in aplicare. Pentru ca este aproape imposibil ca tarile vestice sa renunte la tot ceea ce au investit pâna acum in destabilizarea regimului Assad.

Caci aceasta este solutia cea mai simpla pentru rezolvarea problemei refugiatilor sirieni: ca guvernul Siriei sa fie lasat sa-si rezolve problemele cu ISIS fara sa mai aiba pe cap si problema grupurilor armate sustinute de Occident.

Razboiul din Siria este unul din cele mai ciudate: trupele guvernamentale lupta impotriva ISIS si a militiilor inarmate de Franta, Anglia si SUA.

PUBLICITATE

Armata Siriana Libera, una din formatiunile sponsorizate de Occident, lupta atât impotriva Guvernului, dar si contra ISIS dar se aliaza si cu Frontul Al Nusra, care provine din al Quaeda si, teoretic, ar fi de partea ISIS.

Kurzii lupta impotriva guvernului si a ISIS pentru ca vor un stat al lor pe o bucata din Siria, Hezbollah, organizatie considerata terorista de Occident, lupta contra ISIS, iar ISIS lupta, evident, impotriva tuturor cu armamentul american „capturat” in Irak.

In toata aceasta ciorba se mai afla si rusii care au anuntat cresterea sustinerii militare pentru regimul lui Assad. Rusii au o baza navala in portul sirian Tartous, singura baza din Mediterana, dar acesta nu e singurul motiv pentru care se implica in Orient.

In afara de faptul ca pot, pe aceasta cale, sa complice jocurile militare din zona, stricând planurile fortelor occidentale, Rusia joaca acum o carte de PR, erijându-se in singura forta capabila sa rezolve criza si, eventual, sa protejeze crestinii din zona.

Daca ne amintim, Razboiul Crimeei a inceput tot de la un conflict din zona, Rusia dorind sa fie recunoscuta, acum doua secole, ca protectorul populatiei crestine si a pelerinilor care mergeau la Sfântul Mormânt.

Desigur, anuntul Rusiei a deranjat SUA si Anglia, presa occidentala denuntând ajutorul dat de Moscova guvernului sirian. Exista, pe de alta parte, perceptia ca ISIS este daca nu o creatie occidentala, macar un mijloc folosit de Occident pentru a-si atinge scopurile.

Din acest motiv, multa lume considera ca razboiul din Siria a devenit un alt „proxy war” in care Rusia se confrunta cu Occidentul prin intermediari.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ