25 aprilie 2024
CulturăO seară de poveste: S-au acordat Premiile Festivalului Naţional „George Bacovia”

O seară de poveste: S-au acordat Premiile Festivalului Naţional „George Bacovia”

Până la premii, pe care le aşteaptă toată lumea, cum le-au aşteptat în Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia” nominalizaţii şi finaliştii, reporterul simte nevoia să facă, la cald, trei precizări. Prima ar fi că, în sfârşit, festivalul a fost declarat „naţional”, titulatura fiind Festivalul Naţional „George Bacovia”. Să fie clar pentru toţi şi pentru totdeauna sau până când, peste timp, ar putea deveni „internaţional”.

A doua, şi foarte importantă şi aceasta pentru timpul viitor, pentru istoria literară, a fost decretat, înfiinţat, după discuţii de mai mulţi ani, Premiul Naţional „George Bacovia”. Nu este nicio copie, nu este niciun afront, pur şi simplu numele poetului trebuia legat de un Premiu Naţional.

Şi a treia, actuala ediţie a Festivalului Naţional „George Bacovia” a beneficiat de prezenţa celor mai importanţi scriitori, critici şi istorici literari din România şi de o organizare ireproşabilă, meritul fiind al directorului Adrian Jicu şi al echipei de la Biblioteca Judeţeană „Costache Strudza”.



Dialogurile Bac-Fest: Mircea Cărtărescu – Radu Vancu

Cum vremea concluziilor nu a venit, să mai consemnăm la această ora, 21.30, din 15 septembrie 2018, că s-a desfăşurat şi primul Dialog BAC-Fest, un experiment reuşit, chiar dacă aveam ceva rezerve la început. Un dialog interesant, plin de idei, desfăşurat elegant, scânteietor pe alocuri, din moment ce 300 de oameni n-au mişcat în scaune timp de 90 de minute. A fost un dialog despre literatură, poeţi, grupări, teme, personaje, despre geniu şi demon, despre lupta pe baricade, un dialog în care personajul pozitiv a fost poetul, romancierul Mircea Cărtărescu, iar cel care a avut rolul de a-l pune la treabă a fost poetul şi criticul Radu Vancu. Poate va mai fi timp să mai vorbim despre asemenea „dialoguri” la un festival.

Premianţii Festivalului Naţional „George Bacovia”

Juriul a fost format din Bianca Cernat, Alex Goldiş, Radu Vancu, Bogdan Creţu, Adrian Jicu. Poate vă întrebaţi cine sunt. Sunt tineri, foarte tineri poeţi şi critici literari. Pe ei ne bazăm de acum. Îi prezentăm în ordinea în care au fost premiaţi de către Adrian Jicu, directorul Festivalului.

– Premiul Special al Asociaţiei Patrimonium Bacoviensis – profesorului dr. Gheorghe Iorga, scriitor, eseist, cercetător, traducător din persană.
– Premiul pentru cartea de debut (premiu acordat în premieră) – Dan Dediu, pentru volumul „4,5 litri sânge, miliardar”.
– Premiul pentru Cartea de Poezie – Claudiu Komartin, pentru volumul „Maeştrii unei arte muribunde”.
– Premiul pentru Cartea de Critică Literară/Eseu – acad. Ion Pop, pentru volumul „Poezia românească neomodernistă”. Printre nominalizaţi s-a aflat şi Constantin Călin, care fusese premiat cu o seară înainte de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor.
– Premiul Naţional „George Bacovia” – Emil Brumaru, pentru întreaga activitate. Răspunsul la Laudaţio a fost un emoţionant omagiu adus lui George Bacovia, cu amintiri de la primul festival „Bacovia”, din 1971.

Festivalul continuă şi duminică, 16 septembrie.

Între orele 10.00 – 16.00, pe Linia 17 circulă „Autobuzul Bacovia”. Băcăuanii care dovedesc că au la ei un volum semnat de George Bacovia pot circula gratuit. Cine doreşte poate citi, recita poezii călătorilor.

De la ora 16.00, la Teatrul „Bacovia” continuă dialogurile Bac-Fest. Cătălin Dorian Florescu a venit din Germania pentru a dialoga pe temele din ultimul său volum: „Bărbatul care aduce fericirea”.

În Piaţa Tricolorului, de la ora 18.00 – muzică. Cristina Dăscălescu – fado, Alexandra Uşurelu Band şi Proconsul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri