Cei care si-au incheiat studiile in acest an, chiar daca nu s-au inscris in termen de 60 de zile de la absolvire la agentia de forta de munca din raza lor de domiciliu nu trebuie sa renunte la un astfel de demers.

Ei nu mai pot primi indemnizatie de somaj, deoarece au depasit termenul legal prevazut pentru acordarea acesteia, dar au dreptul la alte facilitati, daca isi vor depune actele la agentia de somaj si de acum incolo.

Dupa ce aceasta ii va lua in evidenta, absolventii vor beneficia de servicii de informare, consiliere profesionala si mediere pe piata muncii pentru identificarea unui loc de munca. Totodata, vor avea dreptul sa se inscrie la un curs de calificare, recalificare, perfectionare sau specializare, organizat gratuit de centrele de formare profesionala ale Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau.

PUBLICITATE

In acelasi timp, au acces si la o facilitate financiara. Daca un absolvent se angajeaza cu program normal de lucru (pentru mai mult de un an) in perioada in care este inregistrat la AJOFM, are dreptul la o prima de incadrare, reprezentând o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta (ISR), care acum este de 500 lei.

Cei care s-au inscris la agentia de forta de munca in termenul de 60 de zile de la data absolvirii (data de intâi a lunii urmatoare celei inscrisa pe diploma sau, dupa caz, pe certificatul de studii, daca nu se precizeaza in mod expres o zi anume), dupa aceasta perioada vor beneficia, in plus fata de facilitatile prezentate mai sus, de altele, si mai avantajoase. Vor lua indemnizatie de somaj de 250 lei, timp de 6 luni.

Daca in acest timp se angajeaza cu program normal de lucru, vor primi in continuare indemnizatia pâna la expirarea celor 6 luni. Conditia este ca raportul de munca sau de serviciu cu angajatorul sa se mentina cel putin 12 luni de la data angajarii. Daca in cele 6 luni isi gasesc un loc de munca la o distanta mai mare de 50 kilometri fata de localitatea de domiciliu, atunci vor beneficia de o prima de incadrare de 1.000 lei (de doua ori valoarea ISR).

Cei care se vor angaja intr-o alta localitate si, ca urmare, si-au schimbat domiciliul au dreptul la o prima de instalare de 7 ori valoarea ISR, adica de 3.500 lei. Pâna la 31 iulie, au intrat in baza de date a AJOFM Bacau aproximativ 1.300 absolventi din promotia 2012-2013.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ