Pâna prin 2004, judetele Moldovei au beneficiat de o oarecare atentie din partea Guvernului, care a alocat fonduri pentru dezvoltarea zonei ramase mult in urma restului tarii. Numai ca aceasta decizie a fost folosita in campania electorala de contracandidatii care au acuzat ca politicienii din Moldova fac trafic de influenta si dau prea multi bani judetelor din care provin.

Asa ca, in locul moldovenilor au venit ardelenii din “grupul de la Cluj” care, ca sa vezi minune!, au facut acelasi lucru dar la o scara mult mai mare. Rezultatul il vedem astazi: conform unei analize a Ziarului Financiar, Transilvania si Banatul au beneficiat, numai intre 2010-2014, de un buget de 16 miliarde de lei pentru autostrazi si drumuri nationale, in vreme ce Moldova a primit doar 1,8 miliarde.

Altfel spus, pentru fiecare locuitor din cele doua provincii din vestul tarii, Guvernul a alocat câte 2.400 de lei pentru infrastructura rutiera, in vreme ce pentru fiecare cetatean din judetele Moldovei alocatia a fost de doar 428 de lei. In consecinta, vestul tarii a atras mult mai multi investitori care au gasit infrastructura rutiera in vreme ce in Moldova nu prea a venit nimeni sa-si rupa masinile prin hârtoape. Ceea ce face ca, atunci când judetele Moldovei solicita finantari pentru infrastructura sa li se reproseze ca nu produc suficienti bani.

PUBLICITATE

Asa se face ca decalajul dintre vestul si estul tarii creste de la an la an, fara sa se intrevada vreo posibilitate de imbunatatire a situatiei. Mai mult, UE se impotriveste constructiei unei autostrazi care sa lege Moldova de Ardeal si solicita ca banii de investitii sa fie directionati tot catre vestul tarii.

Poate nu intâmplator Stratfor nota recent intr-o analiza dedicata României ca principala provocare a tarii noastre va fi sa-si pastreze unitatea…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ