In 1969, doi americani proiectau un vehicul menit sa circule intre Boston si New York si care urma sa ofere o alta perspectiva asupra transporturilor: pur si simplu acest mijloc de locomotie trecea pe deasupra autoturismelor.

Sau, daca doriti, autoturismele de pe autostrada puteau trece pe sub acest autobuz imens care ar fi circulat cu 200 de mile pe ora. Evident, ideea a ramas pe planseta si a fost readusa in atentie de o companie chinezeasca, acum câtiva ani. Dar nu pentru naveta intre orase, ci pentru transportul de calatori urban.

China se confrunta cu mai multe probleme: cresterea poluarii, cresterea populatiei si, implicit, a numarului de soferi si a masinilor de pe strazi. Autobuzul proiectat de Transit Explore Bus rezolva aceste probleme: este electric, de mare capacitate – ar urma sa transporte 1400 de calatori – si, in plus, nu aglomereaza strazile deoarece alte autoturisme pot trece pe sub el.

PUBLICITATE

Prototipul acestui mijloc de transport in comun a intrat in probe zilele trecute, in provincia Hebei din nordul Chinei si are avantajul unui cost mai redus decât al unei garnituri de metrou si, in plus, nu necesita investitia in infrastructura necesara construirii unor tunele.

Interesant este ca ideea originala americana prevedea si ca autobuzul nu va opri niciodata; dealtfel, ideea trenului fara oprire provine din perioada interbelica, atunci când se inventase si conceptul de trotuare mobile, preluat cu voiosie de literatura SF.

Imbarcarea calatorilor in autobuz urma sa se faca prin intermediul unui alt vehicul care ar fi rulat cu aceeasi viteza si ar fi transbordat calatorii.

Ramâne de vazut daca si aceasta idee va fi implementata, insa, chiar si fara, ideea pusa in practica de chinezi este suficient de novatoare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ