Pentru asistentele medicale care au terminat o scoala postliceala sanitara si vor sa li se ia in considerare aceste studii la facultatile de profil, s-a ivit o raza de speranta.

Recent, pentru a le crea posibilitatea echivalarii studiilor postliceale sanitare cu cele superioare pentru asistentii medicali, organizatia profesionala din care fac parte i-a transmis Ministerului Sanatatii o propunere de modificare a Legii 1/2011 a educatiei nationale.

Astfel, in acest sens, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România i-a avansat ministerului amintit textul urmator: “In invatamântul superior din domeniul medical, universitatile, in baza autonomiei universitare, pot recunoaste, pe baza conditiilor stabilite de Senatul universitar, creditele de studii transferabile, obtinute de catre absolventii invatamântului postliceal sanitar, posesori ai diplomei de bacalaureat, si pot continua studiile universitare, cu respectarea standardelor de evaluare a calitatii programelor de studii universitare si a institutiilor de invatamânt superior”.

PUBLICITATE

Cu alte cuvinte, conform acestei propuneri, ar ramâne la latitudinea fiecarei facultati de medicina (acreditate) sa accepte sau nu echivalarea studiilor postliceale sanitare. Cele care o vor face, vor trebui sa indeplineasca standardele de calitate, care inseamna asigurarea personalului didactic necesar, a dotarii corespunzatoare, a spatiilor aferente etc.

Daca initiativa conducerii Ordinului Asistentilor va fi aprobata, atunci este de asteptat ca facultatile de medicina sa fie asaltate de cereri de echivalare. Numai in judetul Bacau sunt aproape 4.000 de asistente medicale si anual li se adauga alte câteva sute de absolvente (in 2015 au absolvit o scoala postliceala sanitara aproximativ 500 de persoane).

Dintre asistentele din judet sunt licentiate aproape 100.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ