Un grup de jurnalisti britanici au haladuit saptamâni in sir prin România si au “reusit” sa discute si sa negocieze vânzarea unor arme din Ucraina aduse de traficantii români. Evident, pe sub nasul bravelor servicii românesti, prea ocupate cu ascultarea telefoanelor politicienilor si pregatirea “câmpului tactic” din Justitie.

Daca am avea doi ani, chiar am crede ceea ce au prezentat jurnalistii de la Sky News. Dar am vazut multe pâna acum si cunoastem modul in care presa britanica impleteste cu succes povestile cu jurnalismul.

Sa ne amintim doar de mega-scandalul cu “rapirea” Victoriei Beckham pusa la punct de niste români si care s-a dovedit, in final, o inscenare a jurnalistilor de la News of the World. In cazul de fata nu este exclus ca povestea cu traficantii români de arme sa fie nu doar o alta inscenare, dar sa fie folosita de servicile secrete britanice in scopuri care, deocamdata, ne scapa.

PUBLICITATE

Pentru ca, sa fim cât se poate de seriosi: traficul de arme este monopol de stat in România. Ca doar armele românesti care au ajuns la rebelii din Siria nu au fost teleportate, ci, dupa cum a scris Jane’s Defence acum câteva luni, transportate cu nave americane. Iar ultimii asa-zis traficanti români de arme sunt in SUA si judecati dupa ce au cazut in plasa unor agenti provocatori americani.

Cât despre filmarea celor de la Sky News, e interesant de urmarit comentariile de la filmul publicat pe YouTube, reporterii britanici au ajuns ciuca batailor, pe motiv ca ar fi fost fraieriti cu niste arme de vânatoare.

Mai este si teoria conform careia in plasa intinsa de jurnalistii britanici au intrat agentii serviciilor secrete românesti, probabil pentru a discredita operatiunea.

Interesanta este concluzia reporajului: ca arme automate pot ajunge foarte usor in Occident, gratie frontierelor deschise ale UE.

Si, cred ca aici ar trebui sa ne concentram, pentru ca, aceasta ar putea fi cheia operatiunii: libera circulatie a persoanelor in interiorul UE. Noua filmarea ni se pare jenanta, pentru ca noi cunoastem situatia. Dar cetateanului occidental bombardat zilnic cu informatii despre atacuri teroriste ar putea judeca altfel.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ