Băcăuanii care se confruntă cu dificultăți financiare, urmare a avalașei prețurilor crescute, vor avea posibilitatea să amâne cu nouă luni plata ratelor scadente la bănci și la instituțiile financiare nebancare (IFN). 

Decizia fusese anunțată în urmă cu o lună, în pachetul Guvernului de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”. Recent, însă, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere un proiect de ordonanță prin care urmează să le acorde această facilitate celor care au împrumuturi luate de la bănci până la 30 aprilie 2022. O astfel de păsuire a mai fost aplicată și în 2021.Cine vor fi beneficiarii?

Beneficiarii acestei măsuri vor fi atât persoanele fizice, cele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale, cât și firmele. Se va putea cere suspendarea pe o perioadă de cel mult nouă luni atât a ratelor, cât și a dobânzilor și comisioanelor. Amânarea plății ratelor la împrumuturi va fi posibilă doar în cazul celor care nu au restanțe la data solicitării, dar nici în ultimele șase luni înainte de această dată. Pe de altă parte, condiția este ca solicitantul să nu beneficieze, la data solicitării, de o soluție sau un plan de restructurare a datoriilor, agreat cu creditorul, în ultimele trei luni anterioare intrării în vigoare a măsurii. În plus, solicitanții nu trebuie să fie în insolvență sau incapacitate de plată la data cererii și nici nu sunt subiectul unei proceduri de executare silită inițiată de un alt creditor.

Ce trebuie făcut?

Pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor, va fi nevoie de o solicitare adresată instituției de la care a fost luat creditul, în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul în care măsura va deveni aplicabilă. Dosarul va trebui să includă și o declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a creșterii prețurilor, în ultimele trei luni anterioare solicitării, față de aceeași perioadă a anului trecut. Răspunsul creditorului va trebui să vină în alte 30 de zile.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE