Ani de zile, institutiile care se preocupa de respectarea democratiei si a drepturilor omului din România au insistat ca unul din cele mai importante drepturi este cel la intimitate, statul neavând voie sa se bage in viata omului decât in situatii exceptionale. Pe cale de consecinta, datele personale ale cetatenilor trebuie procesate cu multa grija, exista legislatie de protectie a datelor personale, exista sanctiuni.

Peste tot, institutiile statului, atunci când emit un document destinat informarii publice, fie ca este vorba despre un buletin de evenimente al Politiei, fie ca este vorba de o copie a unui act de control al unei institutii. Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit la finele anului trecut ca numele si prenumele unei persoane sunt date cu caracter personal in orice context. Prin urmare, se supun legislatiei referitoare la protectia datelor personale.

In acest context, publicarea asa-zisei “liste a rusinii” cu persoanele care ar avea datorii catre ANAF reprezinta o incalcarea flagranta a legii. Daca ar fi mers un cetatean, acum doua saptamâni la Fisc si ar fi cerut sa i se comunice ce datorii are o anumita persoana, ar fi fost refuzat deoarece solicitarea nu este acoperita de Legea accesului la informatiile publice si este strict interzisa de Legea protectiei datelor personale.

PUBLICITATE

Insa, Ministerul de Finante nu se simte obligat sa respecte legea. Si a publicat o lista care, culmea, mai contine si mii de erori. Practic, a incalcat o data legea deoarece a publicat lista datornicilor si a mai incalcat-o o data deoarece a publicat informatii false care afecteaza imaginea celor afectati. In acest moment, ANAF poate fi dat in judecata de zeci de mii de persoane care sa solicite despagubiri morale pentru ceea ce s-a intâmplat.

Intrebarea este, insa, cum de s-a putut asa ceva? Nu le-a atras nimeni atentia ca este ilegal sa publice aceasta lista? Ca, in plus, exista riscul ca listele sa fie gresite si sa fie afectata reputatia celor care sunt buni platnici? Mai grav este ca pentru tâmpeniile acestea vom plati tot noi. Pentru ca tehnocratii nu au nici o raspundere…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ