18 aprilie 2024
ReportajO meserie cat o viata de om

O meserie cat o viata de om

La 150 de ani de la infiintarea Scolii de Arte si Meserii Cleja, cadrele didactice, fosti directori si fosti elevi ai unitatii de invatamant si-au dat intalnire in locul in care au predat sau au invatat primele litere ale alfabetului. Emotionati, participantii s-au revazut in postura de acum cativa ani, cand timpul avea alta valoare, la fel si profesia de dascal.

“Aveam 27 de ani cand am venit aici ca profesor. Conditiile nu erau nici macar comparabile cu cele de astazi. Am gasit colegi deosebiti. Eram uniti, mai ales ca atunci aveam un singur dusman, Partidul Comunist. A fost o experienta utila, ne-am format ca oameni. Nu am facut doar instructie, ci si educatie”, a explicat vizibil emotionata fosta directoare prof. Mihaela Savin, care isi aminteste de munca la camp, de manifestarile prilejuite de „Cantarea Romaniei” si chiar de traditionalele curatenii de toamna – 16 ani de predare in total si nici un regret. Invatatorul Elena Sandu isi aminteste de ultima promotie, ultimul banchet, „o experienta extraordinara”, marturiseste aceasta. „Aproape 800 de elevi au trecut prin sala mea de clasa. Cand am iesit la pensie am fost 100 de colegi. Nu voi uita niciodata acea zi. Sunt 18 ani de predare in Cleja. Nu am regrete, mai ales pentru ca am fost un colectiv foarte bun”, a explicat Elena Sandu.

Fost elev, actual primar

Edilul-sef al comunei, Ion Joca, a fost si el elev al Scolii Cleja. Acum se mandreste cu faptul ca prin efortul sau, toate unitatile de invatamant din comuna sunt moderne. „Fata de perioada cand eram eu elev, scolile arata altfel. Am reusit cu investitii ca fiecare unitate de invatamant sa devina europeana si sa fie dotata cu tot necesarul”, a declarat Ion Joca. De la manifestari nu au lipsit actualii elevi ai scolii care au pregatit momente artistice prin care si-au aratat aprecierea fata de dascali si scoala. Si actualul director este in prag de pensionare. Sarbatoarea a avut un dublu sens pentru profesorul Valerica Moisa: „Aniversare celor 150 de ani de la infiintare ma suprinde intr-un moment deosebit. In luna iulie voi parasi catedra, iar aceasta sarbatoare a fost de fapt cadoul pe care mi l-a facut o fosta eleva de-a mea, acum profesor in scoala noastra”. Invitatii au vizitat in partea a doua a zilei si primaria si au intrat in fiecare clasa in care altadata veneau cu catalogul la subbrat. Treptat insa, cadrele didactice s-au adunat in cancelarie, unde au depanat amintiri pretioase. „Doamne, ce frumos a fost!”, s-a auzit la un moment dat, din multime, ca o concluzie a unei zile incarcate de emotie.

Andreea Lupascu


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri