Dezbaterea și aprobarea Taxei speciale de salubrizare aplicabilă în anul 2019 în municipiul Onești a stârnit un dialog deschis între consilierii locali și primarul Nicolae Gnatiuc. Acesta a menționat că ”din ianuarie 2019 persoanele fizice din Onești vor plăti taxa de salubrizare în valoare de 14.27 lei lunar iar pentru persoanele juridice taxa va fi de 14.99 lei lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza municipiului.

Ne asumăm această responsabilitate pentru a putea merge în continuare cu colectarea gunoiului menajer din municipiu! Avem responsabilitatea ca să nu ne trezim cu gunoiul din Onești neridicat!”. Nicolae Gnatiuc, edilul – șef al municipiului a evidențiat faptul că ”începând cu 1 ianuarie 2019 vom plăti operatorului exclusiv cantitatea de gunoi luată de la Onești” .

Consilierul local Gheorghe Ene (de la PNL), a declarat:”Este destul de mult atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice pentru a achita gunoiul. Trebuie ca să votăm această taxă dar am făcut o înțelegere între noi, consilierii locali, ca în momentul în care vom avea date certe asupra cantității de gunoi care se ridică din Onești, a numărului de locuitori plătitori ai acestei taxe să încercăm să o micșorăm! Chiar de nu avem o hârtie scrisă, este o înțelegere între noi, consilierii!” Tot din partea PNL consiliera Elena Pașcu Apăvăloaie a menționat:

”Să insistăm la ceea ce înseamnă colectarea selectivă a gunoiului, pentru a fi eficient și acest lucru întrucât sunt niște diferențe semnificative la tona de gunoi colectat”. În timp ce Nicolae Gnatiuc a menționat că ”taxa de salubrizare din acest an este cu 40 la sută mai mare și pentru a nu pune sistemul în dificultate voi solicita o creștere a frecvenței ridicării gunoiului din municipiul Onești”, consilierul social – democrat Emil Lemnaru a subliniat necesitatea ca ”ambele părți, atât Primăria municipiului Onești cât și Romprest SA să caute măsuri de reducere a costurilor și a acestei taxe.

Primăria trebuie să facă acea inventariere a populației pentru ca oamenii să știe că cei care plătesc, ei plătesc și pentru cei ce nu-și achită taxa de salubrizare!” .

În finalul dezbaterii acestui proiect de hotărâre la care consilierii locali au votat uninominal primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a anunțat că ”aderă” la înțelegerea consilierilor cu spertanța ca în 4 – 6 luni această taxă să scadă. Menționăm că proiectul de hotărâre a fost aprobat cu ”o majoritate fragilă”, consilieriii de la PSRO abținându-se la vot.

Alte articole