Ca in filmele de propaganda de la Hollywood, presedintele Turciei a reusit sa dejoace lovitura de stat cu ajutorul poporului si sa salveze democratia. Martirii care au murit in numele salvarii tarii de la dictatura militara vor fi onorati, Armata va fi pusa cu botul pe labe definitiv si toata lumea va fi fericita. Sau nu.

Se stie ca Armata turca este un garant al laicitatii statului. Asa a fost de la fondatorul Turciei moderne, Kemal Ataturk. Armata a mai executat, in trecut, trei lovituri de stat, atunci cand guvernul tarii o cotea prea mult catre islamism.

De data aceasta, Armata pare sa fi avut o rabdare imensa si a asteptat fix pana in momentul in care Erdogan avea nevoie disperata de o revenire in forta, pentru a-si relansa cariera.

PUBLICITATE

De ani de zile premierul si apoi presedintele Erdogan conduce tara spre islamism, se razboieste cu presa si cu politicienii care-l critica, a epurat Armata de liderii care ar fi putut pregati o lovitura de stat, si, nu in ultimul rand, a demarat o politica externa periculoasa.

Tentativa de lovitura de stat a esuat lamentabil, insa, iar Erdogan a iesit din aceasta afacere mult mai intarit.

Poate si pentru ca toata afacerea a parut sa fie una de amatori.

In primul rand, conspiratorii il lasa pe Erdogan sa “evadeze” de la vila de vacanta si sa se urce intr-un avion. Cand pucistii rusi au executat operatiunea in 1991, prima lor grija a fost sa-l aresteze pe Gorbaciov.

In al doilea rand, desi au inchis retelele sociale si televiziunea de stat, au lasat sa functioneze posturile private de televiziune. Erdogan a fost in direct la un post TV printr-o transmisie Skipe de pe telefonul mobil.

In al treilea rand, conspiratorii au tras in Parlament, adica in institutia pe care spuneau ca vor sa o apere, prin reinstaurarea “democratiei”.

Rezultatul a fost ca presedintele a putut sa-si transmita linistit mesajul catre popor, caruia i-a cerut sa iasa in strada.

Lovitura a esuat iar Erdogan este din nou pe val, primind un cec in alb pentru actiunile sale viitoare.

Asta nu inseamna ca toata Turcia il iubeste. Ci doar ca a blocat pe termen scurt si mediu orice incercare de schimbare a planurilor sale de islamizare a tarii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ