Un principiu pus in aplicare imediat dupa 1989 a fost cel al controlului civil asupra Armatei. Erau proaspete in memorie evenimentele sângeroase de la Timisoara. Cluj, Bucuresti sau Sibiu si s-a dorit evitarea oricarei folosiri, pe viitor, a fortelor armate impotriva propriului popor. In plus, Europa democratica instaurase acest principiu de multa vreme, ca o garantie a faptului ca Parlamentul va fi cel care va controla Armata si nu invers.

Iata de ce este ciudat votul dat miercuri in Senatul României, unde a fost votata cu o larga majoritate Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea si tranzitul trupelor straine pe teritoriul României. Câta vreme Constitutia zice ca Armata este subordonata exclusiv vointei poporului iar Parlamentul este organul reprezentativ al poporului, logic este ca un control asupra Armatei este realizat de catre Parlament.

De aceea este, cumva, ciudat faptul ca legea votata transfera deciziile referitoare la aceasta problema catre ministrul apararii si CSAT. Constitutional, CSAT se ocupa doar de organizare si coordonare, nu are atributiuni referitoare la luarea deciziilor, acestea sunt atributiunea exclusiva a Parlamentului. Mai departe, legea vorbeste despre faptul ca autoritatile locale trebuie sa acopere din bugetele proprii toate solicitarile ministrului apararii; niciodata in istoria recenta o primarie nu a fost la dispozitia unui ministru, cu atât mai mult, al unui ministru al apararii.

PUBLICITATE

E destul de dificil din punct de vedere legal sa-i impui unei primarii sa acopere din bugetul sau hrana si cazarea unor militari doar pentru ca asa ordona ministrul. Nu spun ca e bine sau ca e rau ca intra trupe straine in România, desi, daca ne uitam putin in urma vom vedea ca tara a refuzat, inainte de razboi, tranzitul trupelor sovietice catre Cehoslvacia pentru a preintâmpina invazia nazista.

Spun doar ca, in vreme ce tarile europene pastreaza inca un sever control civil asupra Armatei si asupta trupelor straine, noi am renuntat din considerente care-mi scapa momentan.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ