Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau a finalizat “Planul de Management pentru situl “Natura 2000: Lunca Siretului Mijlociu”, arie avifaunistica protejata care se intinde si in judetul nostru. Proiectul, aplicat din luna octombrie 2011 pâna la finalul anului 2015 in parteneriat cu filiala Roman a Asociatiei Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (custodele sitului), a fost cofinantat in proportie de 80% din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013 si a avut o valoare totala de aproape 622.000 de lei, dar la semnarea contractelor de achizitii au fost realizate economii de aproape 205.000 de lei.

„Am atins in totalitate obiectivele proiectului – a spus managerul acestuia, Carla Paragina, consilier la APM Bacau -, iar planul de management a fost deja aprobat prin ordin de ministru. Am urmarit asigurarea starii de conservare favorabila a speciilor de pasari si a habitatelor naturale din arealul sitului Natura 2000 – Lunca Siretului Mijlociu. Dar, ceea ce s-a inceput, in acest domeniu, pe POS Mediu, va continua in acest an prin Programul Operational Regional.”

Prin proiect au fost elaborate sau revizuite planurile, strategiile si schemele de management din aria naturala protejata si au fost organizate activitati de consultare si de informare, dar si de instruire pentru cresterea capacitatii institutionale de gestionare a retelei de arii protejate.
Suprafata sitului este de aproape 10.500 ha, in judetele Neamt, Iasi si Bacau. In judetul Bacau, aria de protectie avifaunistica acopera 17,4% din total, in localitatile Damienesti (8%), Filipesti (22%) si Negri (1%).

PUBLICITATE

Planul de management reglementeaza activitatile care se pot desfasura pe teritoriul sitului Natura 2000, iar respectarea prevederilor cuprinse în acesta este obligatorie pentru custode, pentru autoritatile care reglementeaza activitati pe suprafetele cuprinse în sit, precum si pentru persoanele fizice si juridice care detin sau administreaza terenuri ori care desfasoara activitati în perimetrul si în vecinatatea ariei naturale protejate.

Petru Done

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ