Tocmai pe când ma intrebam de ce mass-media occidentala promoveaza cu atâta entuziasm imaginea acelui copil ranit intr-un bombardament in Siria, am primit raspunsul: este vorba de Yemen.

Sa explicam. O poza cu un copil sirian ranit intr-un bombardament al fortelor aeriene siriene a fost difuzata si rasdifuzata de presa occidentala, mesajul subliminal fiind necesitatea crearii unei zone de interdictie aeriana. Argumentul care ni se sugereaza este ca, daca avioanele siriene (si rusesti) nu vor mai bombarda, nu vor mai fi victime civile. De la Aylan, copilul inecat, care a deschis portile Europei pentru imigranti, nu a mai picat asa o pleasca pentru agentiile de lobby.

Aceasta campanie a inceput fix in perioada in care avioanele militare saudite bombardau un spital al Medicilor Fara Frontiere din Yemen. Atacul a provocat 19 morti si a fortat grupul medical sa evacueze personalul din sase spitale.

Razboiul din Yemen nu prea este popularizat de presa occidentala. Nu pentru ca ar fi mai putin dramatic, ci pentru ca implica unul din aliatii Occidentului – Arabia Saudita – care este acuzata ca a ucis peste 3.000 de civili de la inceputul conflictului, acum aproape un an si jumatate. Raportul anual al ONU cu privire la situatia copiilor din conflictele armate estimeaza ca peste 60% din copiii morti si raniti in Yemen au fost victimele atacurilor coalitiei militare saudite.

Atacurile aviatiei saudite in Yemen au fost sprijinite de o echipa de consultanti si ofiteri de legatura americani. Majoritatea membrilor acestei echipe au fost retrasi in luna iunie a acestui an, dupa ce numarul victimelor civile a inceput sa creasca – scrie Reuters. Oficialii americani spun, insa, ca retragerea consultantilor militari nu s-a datorat cresterii protestelor internationale referitoare la victimele civile, chiar daca Pentagonul se declara ingrijorat pentru foametea care a cuprins Yemenul si pentru pagubele economice si distrugerile suferite de infrastructura tarii, pierderi evaluate la 14 miliarde de dolari.

Asa ca poza cu Omran, copilul sirian ranit, a venit la fix pentru a distrage atentia de la ceea ce se intâmpla in Yemen.

Ce mai conteaza micul amanunt cum ca autorul fotografiei are legaturi puternice cu grupul de rebeli care au decapitat un copil palestinian si ca s-a si fotografiat cu doi dintre autorii crimei…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ