* administratorul unei firme din Bacau a fost trimis in judecata pentru inselaciune dupa ce a incheiat un contract de leasing pe baza unor inscrisuri cu date false, cauzând un prejudiciu de 222.092 lei

In martie 2013, Constantin Ovidiu M. (28 de ani) a fost trimis in judecata cu acuzatia de inselaciune. Procurorii de la Parchetul Judecatoriei Bacau sustin ca bacauanul, in calitate de administrator al SC Safety Construction SRL, i-a indus in eroare, in 2009, pe reprezentantii SC Rubin SRL si SC Unicredit Leasing Corporation IFN, in momentul in care a incheiat un contract de leasing ce avea ca obiect preluarea dreptului de folosinta a doua autoturisme marca Peugeot 407, prin depunerea de inscrisuri contabile care atestau ca societatea pe care o administra este solvabila.

Practic, pentru a putea cumpara in leasing cele doua masini, Constantin Ovidiu M. a depus bilanturi si balante contabile cu date false, in care patrimoniul firmei a fost marit, fara ca societatea sa fi derulat vreo activitate care sa produca venituri. Inculpatul a semnat contractul de leasing cu SC Rubin SRL Bistrita Nasaud, concesionar Peugeot, si s-a obligat sa achite ratele lunare. Pretul de achizitie al celor doua masini era de 40.594 euro, ramânând insa de finantat doar 32.475 euro, dupa ce bacauanul a achitat in avans 20 la suta din valoare.

Finantarea a fost obtinuta de la SC Unicredit Leasing, iar SC Rubin a achizitionat efectiv cele doua masini. Desi autoturismele au fost preluate de societatea inculpatului, nu a fost achitata nicio rata, motiv pentru care Unicredit a reziliat unilateral contractul de leasing. Dupa sesizarea Parchetului, autoturismele au fost introduse in baza de date a Politiei Române, iar unul dintre ele a fost identificat, in aprilie 2011, de catre Biroul Sirene din Spania, in posesia unei persoane din Madrid. Cel de-al doilea nu a fost inca gasit.

Cunoscut cu antecedente penale

Judecatoria Bacau l-a condamnat pe barbat la 1 an si 8 luni de inchisoare, dar a amânat pedeapsa pe un termen de supraveghere de doi ani. Decizie ce a atras criticile Parchetului care, in apel, a insistat pe faptul ca inculpatul are antecedente penale, fiind condamnat, in 2012, la 2 ani de inchisoare cu suspendare, si sanctionat de doua ori, in 2010, cu amenda administrativa pentru comiterea de infractiuni la legea cecului.

Si inculpatul a facut apel, la primul termen in instanta cerând chiar achitarea, motivat de faptul ca el ar fi fost, de fapt, victima unei persoane care s-a folosit de el si l-a pacalit in momentul in care i-a propus sa preia societatea si i-a dat sa semneze diferite acte pe care el nu le-a citit. Luna trecuta, Curtea de Apel a admis apelurile Parchetului, Unicredit si inculpatului si a desfiintat sentinta Judecatoriei. Constantin Ovidiu M. a fost condamnat la 1 an si 10 luni, iar suspendarea pedepsei mai vechi a fost anulata.

Totusi, dupa contopirea pedepselor si stabilirea unei condamnari de 2 ani inchisoare, si instanta superioara a dispus suspendarea executarii. Bacauanul a fost obligat, de asemenea, sa plateasca Unicredit suma de 222.092 lei, drept despagubiri.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ