– o bacauanca s-a trezit ca este executata si risca sa fie evacuata din apartamentul in care locuieste de catre o banca la care nu avea nicio datorie – dupa incheierea antecontractului de vânzare-cumparare a apartamentului, firma care a construit imobilul l-a ipotecat

Anisoara N. risca sa fie executata din locuinta pe care a cumparat-o de la Electroconstructia Elco si pe care a achitat-o integral. De-abia când a platit ultima rata, femeia a aflat ca apartamentul ei este ipotecat si il poate pierde fara sa aiba nicio vina. In martie 2008, spune Anisoara, a incheiat cu Electroconstructia Elco antecontractul de vânzare-cumparare pentru un apartament (circa 68 mp) in strada Vasile Pârvan, la pretul de 55.028 euro, cu TVA de 19 la suta.

Ulterior, TVA s-a recalculat la valoarea de 5 la suta, pretul total fiind stabilit la 48.554 euro, cu TVA inclus. Potrivit antecontractului, femeia a platit un avans de 20.550 euro, iar restul sumei l-a achitat in rate lunare de 800 de euro. “Vânzatorul avea obligatia ca, dupa achitarea in totalitate a pretului, sa se prezinte la notariat in vederea incheierii actului autentic de vânzare-cumparare. In primavara lui 2012, mi s-au predat apartamentul si cheile prin proces verbal.

PUBLICITATE

Pe data de 14.11.2012 am achitat integral pretul, insa reprezentantii firmei nu s-au conformat conditiilor contractuale si nu s-au prezentat la notar pentru incheierea contractului de vânzare-cumparare in forma autentica”, arata Anisoara N. in actiunea deschisa in instanta impotriva BRD, sucursala Bacau, si Electroconstructia Elco, in care contesta scoaterea la vânzare a apartamentului si cere suspendarea executarii silite.

De la sfârsitul lui 2012 a inceput cosmarul pentru Anisoara care nu intelegea de ce Elco evita sa-i faca acte pe casa. In decembrie 2012, a notificat firma sa se prezinte la un birou notarial pentru incheierea actului de vânzare-cumparare. Administratorul Elco nu a dat niciun semn de viata. Ca atare, in aceeasi luna, femeia a deschis actiune in instanta pentru perfectarea contractului de vânzare-cumparare si a avut câstig de cauza. Hotarârea data de Judecatoria Bacau tine loc de act autentic si reprezinta titlu de proprietate.

Habar n-avea ca apartamentul cumparat este ipotecat

In cursul procesului, Anisoara a aflat ca, dupa incheierea antecontractului, Electroconstructia Elco i-a ipotecat apartamentul, prin contractul de ipoteca imobiliara din 8 decembrie 2011, in favoarea BRD – Sucursala Bacau, alaturi de alte bunuri, pentru un debit ce apartine societatilor Rombet, Bacon si Unic General Constructor. Anisoara a facut adrese peste adrese atât societatii Elco, cât si bancii prin care cerea sa inlocuiasca garantia si sa gaseasca o solutie amiabila.

“Din partea Electroconstructia Elco am primit doar promisiuni verbale, in sensul ca acel contract de credit se desfasoara in conditii normale, iar ipoteca va fi ridicata in cel mai scurt timp. In ciuda demersurilor facute de mine, BRD a pornit formalitatile de executare silita impotriva Electroconstructia Elco, cu urmarirea silita a imobilelor cuprinse in contractul de ipoteca, printre acestea fiind si apartamentul meu”, spune Anisoara. Executorul judecatoresc i-a comunicat deja procesul verbal de stabilire a pretului de vânzare la licitatie din data de 29.08.2014. Anisoara N. a deschis o noua actiune in instanta in care contesta scoaterea la vânzare a apartamentului si cere suspendarea executarii silite.

“Debitoarea Electroconstructia Elco are in posesie si alte imobile care sunt executate silit si de aceea cerem ca mai intâi acestea sa fie urmarite de executor. Noi nu avem o alta locuinta, iar o executare ne-ar pune in imposibilitatea de a mai recupera acest imobil”, a explicat femeia in instanta.

Mai multe imobile ipotecate

Prin contractul de credit incheiat in august 2010, BRD a acordat un plafon global de finantare multi-company societatilor Rombet, Bacon si Unic General Constructor, in suma de 2 milioane euro. Pentru garantarea platii creditului, s-a constituit ipoteca imobiliara pe mai multe imobile – doua terenuri si 11 apartamente. Conform unei comunicari a BRD trimise instantei, la data de 5 august 2013, creanta era de 3,7 milioane lei si 772.156 euro, plus dobânzile de intârziere.

“Este o golaneala a celor de la banca, un abuz”

Subliniem inca o data ca sunt doi ani si jumatate de când Anisoara N. cere firmei Elco sa-i incheie actul de vânzare-cumparare, inclusiv prin actiuni in instanta. Intrebat despre acest litigiu, Costica Rusu a avut o reactie neasteptata la telefon, de parca ar fi fost strain de problema: “Nu avem asa ceva! Nu stiu nimic de asa ceva. O sa intreb, dar va spun sigur ca nu se poate face asa ceva (legat de ipoteca, n.r.) Este ilegal! Nu ai cum sa faci asa ceva. Apoi, eu nici nu am treaba cu Electroconstructia Elco. Ea a pus gaj apartamentele pentru un imprumut acordat de banca.” Dupa circa 20 de minute, Rusu revine cu un telefon si cu o alta pozitie:

“Am vorbit cu cei de la Elco si m-am lamurit. Este o golaneala a celor de la banca. Un abuz. Au pus ipoteca fara sa ia in calcul ca apartamentul era instrainat. Elco a spus, normal, care e situatia apartamentului, dar nu au tinut cont. Dar se va rezolva in 30 de zile. Nu se poate asa ceva! Eu sa fiu in locul femeii, le-as da foc! Dar, o sa va trimit un raspuns scris legat de acest subiect.” La scurt timp de la aceasta convorbire, pentru prima oara in doi ani si jumatate, femeia care risca sa fie evacuata fara nicio vina a fost contactata de apropiatii lui Rusu. Pentru negocieri si stingerea conflictului pe cale amiabila.

Raspuns “oficial” in doi peri

Intr-un final, dupa circa o saptamâna, am primit si raspunsul oficial al lui Costica Rusu, care semneaza ca “administrator special al Rombet”, insa raspunsul lui nu spune mai nimic. Vorbeste doar despre relatiile contractuale dintre societatile controlate de el, fara prea multe detalii: “Societatea noastra, in calitate de constructor al imobilului situat in Bacau, str. Vasile Pârvan, nu a incasat c/v lucrarilor executate la imobilul de mai sus si, ca urmare a acestui fapt, s-a convenit cu proprietarul angajarea unui credit pentru care au garantat cu imobilele situate in blocul mentionat mai sus. Nici pâna in prezent nu ne-am recuperat prestatia efectuata.”

Am insistat cu o noua adresa la Rombet si Costica Rusu pentru a ne raspunde la cele doua intrebari esentiale – daca este legal sa pui o ipoteca pe un imobil fara sa instiintezi viitorul proprietar care plateste constiincios ratele si cum are de gând sa rezolve problema. Costica Rusu a evitat sa scrie oficial ce ne-a declarat telefonic.

Brusc, Elco vrea sa rezolve problema

Un raspuns concret si la subiect am primit de la SC Electroconstructia Elco. Reprezentantii firmei nu-si asuma nicio vina, dar promit ca vor gasi o solutie pentru ca femeia sa nu fie evacuata, fiind deja facute demersuri in acest sens. Dupa doi ani si jumatate in care nu au facut nimic!

“Dna N. Anisoara a contractat in anul 2009 un imobil prin incheierea unui antecontract cu plata in rate lunare pe o perioada de trei ani. La data constituirii ipotecii nu era proprietara apartamentului, acesta nefiind achitat in totalitate. In prezent se fac demersuri pentru radierea acestei ipoteci.

In urma intâlnirii din data de 06.04.2015 cu dna N. Anisoara s-a convenit ca in termen de 30 de zile sa fie radiata ipoteca conform documentelor anexate. Precizam deasemeni ca dna N. Anisoara a intrat in folosinta acestui imobil din anul 2012, uzând de toate drepturile ce rezulta din antecontractul de vânzare-cumparare incheiat.” Elco ne-a pus la dispozitie si o adresa trimisa catre BRD Bacau prin care cere sa-i comunice suma ce urmeaza sa fie achitata pentru radierea ipotecii asupra imobilului din Vasile Pârvan si contul in care poate fi platita suma. Acum, practic, ramâne de vazut daca si când se va achita datoria.

Electroconstructia Elco apare in dosarul de mita al primarului

Costica Rusu este unul dintre denuntatorii primarului Romeo Stavarache, in dosarul de mita. Procurorii spun ca in 2003, una din firmele controlate de Rusu, aceeasi Electroconstructia Elco SA, a facut un contract cu Primaria Bacau pentru intretinerea si modernizarea retelei de iluminat public, pe 10 ani. La inceputul anului 2008, primarul Bacaului i-ar fi cerut lui Costica Rusu, potrivit rechizitoriului, sa ii remita jumatate din valoarea decontata de primarie pentru fiecare stâlp de iluminat public la care firma efectua lucrari.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ