Acoperișurile verzi devin o modă și în Bacău. Cel mai mare acoperiș verde din România există deja la Comănești, la Centrul de Agrement Trotuș, un acoperiș extensiv ultralight, de 3.200 mp. Starea vremii mereu în modificare și poluarea sunt doar două dintre motivele care duc la răspândirea acoperișurilor cu vegetație și în România. Specialiștii susțin că ele sunt una dintre cele mai inovative și eficiente soluții pentru redresarea mediului înconjurător. De exemplu, 10% din acoperișurile plate din Germania și 12% din casele elvețiene sunt acoperite cu vegetație.

Lucrarea din Comănești a fost finalizată în noiembrie 2015, dar este întreținută și acum de compania ODU Green Roof. „Acesta a fost unul dintre cele mai dificile proiecte realizate într-un timp record de experții noștri tehnici” – spun reprezentanții firmei, care consideră lucrarea unică chiar în Europa de Est. Soluția de structură ultraușoară include elemente de stabilizare – elemente anti-alunecare și vegetație specială consolidată / mix de Sedum / covor.

„Avantajele sunt multiple – precizează Mathe Janos, administratorul companiei ODÚ Green Roof, lider de piață în proiectarea și realizarea acoperișurilor verzi. Fie că ne referim la economia de energie realizată prin micșorarea diferențelor de temperatură interioară a clădirilor cu amenajări de înveliș vegetal, fie la aspectul în mod cert atractiv a unui acoperiș cu verdeață, relația cost-eficiență înclină mult spre ideea implementării unui asemenea proiect”.

Vegetația de pe acoperiș captează dioxidul de carbon din atmosferă, microparticulele sau praful purtat de vânt, generează oxigen, oferind un aer mai curat, mai respirabil. În plus, se stimulează biodiversitatea, întrucât acestea reprezintă un important refugiu pentru microhabitate, care sunt de regulă deranjate de construirea de clădiri. De exemplu, în cazul în care temperatura exterioară este de 35° C la umbră, la nivelul unui acoperiș cu învelitoare clasică ea poate atinge 80° C. Însă acoperișurile verzi asigură izolația termică și păstrează răcoarea în casă, sub 25° C. Se adaugă și alte avantaje, precum izolația fonică, protecția împotriva radiațiilor electromagnetice; este complet ignifug; reține și filtrează apele pluviale.

În funcție de complexitate, acoperișul verde poate fi extensiv și intensiv. Pe lângă avantajele directe, de termo sau fonoizolație și protecție mecanică a hidroizolației, ele au o contribuție activă și la reducerea poluării din zonele urbane.

Acoperișul extensiv este alcătuit majoritar din plante rezistente la variații mari de temperatură, secetă sau ger, în special specii de sedum sau iarbă grasă, iar cel intensiv din gazon, flori și arbuști ornamentali, poate fi folosit ca un mic parc cu zone de circulație.
Costurile sunt accesibile chiar și pieței imobiliare românești. Prețurile pot porni de la 50 de euro + TVA/mp, însă cel final va fi influențat de forma, înclinația, cota de înălțime, accesibilitatea respectiv mărimea acoperișului.

Dacă acoperișurile „clasice” se înlocuiesc, în cele mai multe cazuri, după 20 – 30 de ani, cele verzi au o durată medie de utilizare de 60 – 100 de ani. Un aspect financiar deloc de neglijat este amortizarea investiției în timp relativ scurt, respectiv 8 – 12 ani.

„Avantajul diferitelor tehnologii de care ne folosim în realizarea acoperișurilor vegetale constă în faptul că specialiști se pot adapta la cele mai diverse tipuri de învelitori noi sau vechi, existând soluții ultraușoare care produc încărcări similare cu țigla (60 – 75kg/mp), nefiind necesară întărirea structurii acoperișului.”
Mathe Janos, administratorul companiei ODÚ Green Roof