28 aprilie 2024
OpiniiEditorialO chestiune de onoare

O chestiune de onoare

Au trecut trei ani. Trei ani pe lângă alți treizeci. Unii își amintesc, alții au uitat. Asta în timp ce unii se prefac că-și amintesc, iar alții se fac că au uitat. Doar noi, socotitorii de cornere și de ani, atâția, puțini câți om mai fi rămas, nu am uitat și, pentru a le aminti și celor care nu vor să mai știe ce a fost și ce a urmat, dăm timpul înapoi. Mai întâi cu trei ani. Și apoi cu alți 30.

Așadar, în iunie 2019, Sala Sporturilor din Bacău a devenit un fel de mașina timpului care ne-a purtat înapoi, înspre o neasemuită zi de primăvară a anului 1989 în care, pentru prima și ultima dată, o echipă băcăuană, cea de handbal feminin a Științei, câștiga o cupă europeană: Cupa Cupelor. În 1989, Laurica Lunca și colegele sale de echipă ridicau trofeul continental în uralele unui oraș întreg care se îngrămădise, Dumnezeu știe cum, în singura tribună a Sălii Sporturilor la finala cu rusoaicele de la Kuban Krasnodar. Treizeci de ani mai târziu, aniversarea triumfului european al Științei, având la bază proiectul conceput de Gabriela Manea- Antoneanu, „Știința- Cupa Cupelor 1989-2019” și finanțat de Consiliul Județean Bacău, nu a mai umplut Sala Sporturilor. Dar a umplut, în schimb, niște goluri din suflete. Începând cu golul imens lăsat de dispariția Lauricăi, căpitanul unei echipe pe care noi, cei care nu am uitat, continuăm să o numim și azi Știința Maxima.

Atunci, în iunie 2019, finala Știința- Kuban a fost înlocuită de amicalul de lux al celor două echipe românești care, în urmă cu fix 30 de ani, câștigaseră Cupa Cupelor, respectiv Cupa IHF, Știința Bacău și Chimistul Râmnicu-Vâlcea. Și pentru că frumos este să ne amintim până la capăt, vom scrie- scripta manent- că la echipa (fostelor) studente antrenate de profesorul Costel Petrea au evoluat în acea zi de iunie Ioana Vaslica, Angela Brândușoiu, Ecaterina Marian, Eva Darvaș, Marinela Matei, Marilena Petrea, Maria Borcea, Raluca Ivan, Lidia Butnărașu, Adriana Popa, Ioana Vasilca, Narcisa Lecușanu, Mariana Târcă și Gabriela Manea. Iar dincolo, la Chimistul pregătit de Ion Gherhard: Lumința Huțupan, Doina Kopacz Rodeanu, Magda Ionescu, Mia Rădoi, Denisa Romete, Nadina Nedelcu, Felicia Tipi, Florentina Carcadia, Lucica Creța, Simina Matei, Gabriela Ivănoiu, Rodica Pestrea, Nicoleta Lazăr, Edit Torok-Matei și Maria Torok Duca. La final, după un 13 egal, invitatul de onoare al manifestării, multiplul campion mondial Cristian Gațu a venit cu propunerea acordării titlului de cetățean de onoare tuturor jucătoarelor care, în 1989, au adus Cupa Cupelor la Bacău și Cupa IHF la Râmnicu-Vâlcea. Dar cum… vorba volant, nu s-a făcut nimic.

Prin urmare, noi, socotitorii de  cornere și de ani, atâția, puțini câți om mai fi rămas, ținem să reamintim celor care au uitat sau se prefac că au uitat, că, la distanță de trei ani plus alți treizeci, ar fi un gest de onoare ca toți componenții Științei ce triumfau în 1989 în Cupa Cupelor să devină cetățeni de onoare ai Bacăului. Ar fi o chestie. Și o chestiune de onoare.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri