28 martie 2024
ActualitateO carte pentru bucuria sufletului – ”Monografia comunei Căiuți”

O carte pentru bucuria sufletului – ”Monografia comunei Căiuți”

La Sala de festivități și spectacole ”Zoe Rosetti”, ce se află în clădirea Primăriei din Căiuți recent au fost trăite momente înnălțătoare, prilejuite de lansarea unui volum scris de Gheorghe Matei. Este vorba de ”Monografia comunei Căiuți”, carte care a văzut lumina tiparului la Editura ”Magic Print” din Onești. ”Cu toată puterea sa de pensionar Gheorghe Matei ne onorează și ne bucură cu realizarea acestei cărți. În ciuda unor lucruri – bătrânețe, boală – o carte nu se scrie ușor! Îți trebuie ani de studiu, cunoaștere plus dorința de a lăsa ceva urmașilor! Este un eveniment cum rar se întâmplă la Căiuți”, a menționat profesorul oneștean Ștefan Epure la lansarea Monografiei. El a mai afirmat: ”Cu cât o carte este mai veche, cu atât ea e mai valoroasă! Sunt lucruri care se uită iar pentru tineri ea prezintă fapte pe care aceștia acum le află!”

Este de menționat faptul că în cariera sa didactică de aproape 50 de ani prof. Ștefan Epure a avut în anii săi de început la catedră ca elev pe … Gheorghe Matei și a punctat acest moment cu cuvintele: ”M-am bucurat când am auzit că un om de ispravă, un cetățean al acestei comune vrea să facă o monografie a localității. I-am venit în sprijin și încetul cu încetul au fost adunate date, fotografii și a ieșit această carte. Ea prezintă nu numai istoria localității ci și industria, agricultura, vânătoarea și turismul din zonă. Satul Pralea (din com. Căiuți) a avut avantaje – asfaltare, electrificare – de pe urma vânătorii, ce alte sate nu le aveau! Dacă regimul politic s-a întors după 1989, noi întotdeauna trebuie ca să păstrăm ce a fost bun!” Prof. Ștefan Epure a evidențiat și modul cum este reflectată istoria comunei Căiuți în această carte:”După cum au scris cronicarii <> (Miron Costin), multe informații ale trecutului sunt adunate într-un capitol deosebit – cel închinat familiei de boieri Rosetti, care au avut în Căiuți conac și casă la Pralea. Dincolo de faptul că ei aveau mai mult și sătenii mai puțin, au fost legați de oamenii locului. De asemenea, sunt închinate multe pagini personalităților locale (cu exemple ale experienței de viață), se regăsesc tradițiile și obiceiurile de aici. Se specifică faptul că până în 1966 în comuna Căiuți a fost o linie de cale ferată îngustă”.

Nerăbdător a -și împărtăși gândurile legate de realizarea ”Monografiei comunei Căiuți” Gheorghe Matei a declarat:”Am o mare satisfacție că suntem împreună! Ideea scrierii acestei cărți s-a născut dintr-o curiozitate, din anii tinereții, când eram dornic să aflu cât mai multe lucruri despre comuna Căiuți. Aceasta a avut o fabrică de cherestea, Ocolul Silvic, calea ferată îngustă până la Pralea, unde a fost și o mină (de cărbune – lignit!) Am dorit să transmit mai departe rodul tuturor strădanii ale mele de a afla cât mai multe lucruri despre comuna Căiuți și am scris cartea ca aceasta să rămână peste ani! Am adunat multe lucruri de la bătrânii de aici” Cu multe emoții în glas Gheorghe Matei a vorbit de metodele de exploatare a lemnului, de faptul că ”în Căiuți se află << un Stejar al Unirii>>, ce a fost plantat în 1918” și de inițierea fondului forestier de vânătoare de la Pralea (a cărui promotor a fost, în aceste locuri fiind prezent la vânătoare , alături de alți nomenclaturiști Nicolae Ceaușescu).

Cu imboldul de a avea grijă „de relicvele istoriei” acestor meleaguri s-a adresat profesorul Nicolae Sârbu (consilier local), care a menționat:”Știam de intenția domnului Gheorghe Matei și acum ne bucurăm de această lucrare enciclopedică, ea arătându-ne ce am fost și ce suntem acum. Senectutea și înțelepciunea la care a ajuns domnul Matei se concretizează în această carte. Pe teritoriul comunei Căiuți (la granița cu comuna Ștefan cel Mare), se află podul din timpul lui Ștefan cel Mare, construit în anul 1496 pe vechiul «drum al sării», de la Târgu Ocna la Galați! Monumentul devalizat de la acest pod trebuie renovat și adus la starea în care a fost realizat. Mai sunt și alte monumente în comuna Căiuți…Biserica din lemn de la Pralea datează din anul 1774, din timpul Mavrocordaților. Conacul Răducanu – Rosetti a slujit multă vreme ca loc de întâlnire a unioniștilor Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu și Costache Negri”.

Gabriel Orândaru, primarul comunei Căiuți, apreciind această lucrare ”în care altfel pătrunzi cu mintea, fiind vorba de locurile unde trăim”, a subliniat ”calvarul cu greutatea urnirii lucrurilor în privința reabilitării Conacului Răducanu – Rosetti, fiind înaintate documente la Ministerul Culturii!” El a mai făcut cunoscut că ”acum, în vară, când vom comemora 515 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare încercăm să inaugurăm un mic popas la podul construit în timpul domniei acestui voievod al Moldovei”. Gabriela Toșa, director al Școlii Gimnaziale Căiuți a mărturisit că ”citind Monografia am descoperit multe lucruri interesante. Am aflat că gimnasta Lavinia Agache s-a format și a pornit de aici, că a mai existat un sat numit Lunca! Sunt convinsă că mulți oameni vor studia această carte!”

Coregraful Francisc Enășel, ce desfășoară o bogată actrivitate culturală în comuna Căiuți a apreciat faptul că Gheorghe Matei cunoaște foarte bine istoria acestei comune.” Dacă profesorul Ștefan Epure a considerat această carte ”o enciclopedie și un tezaur, fiind prima monografie a comunei Căiuți scrisă de un fiu al localității”, un alt slujitor al catedrei, profesorul de istorie Nicolae Sârbu a concluzionat:”din momentul în care ajunge în mâna cititorului cartea este pentru bucuria sufletului!” Ion Moraru

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri