29 martie 2024
ActualitateO altfel de bursă a locurilor de muncă pentru absolvenți

O altfel de bursă a locurilor de muncă pentru absolvenți

Timp de mai bine de trei ore, absolvenții promoției 2017-2018, care vor să se angajeze, au avut posibilitatea, vineri, 19 octombrie, să testeze piața muncii la o bursă a locurilor de muncă destinată lor, dar și șomerilor de orice vârstă. Desfășurată de această dată la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău (până acum a avut loc de fiecare dată la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”), bursa din anul în curs a avut și alte elemente inedite.

În cadrul acestei acțiuni, personalul Biroului de informare-recrutare al Centrului Militar Județean Bacău le-a prezentat celor interesați oferta educațională și profesională a armatei, precum și ceea ce trebuie să facă pentru înscrierea la examenul de admitere în instituțiile de învățământ liceale, postliceale și universitare de profil în anul 2019. Dar la această bursă, organizatorul, respectiv Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, ne-a rezervat și o altă surpriză plăcută.

„Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți a fost organizată în acest an în parteneriat cu Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău, în spațiul academic. Ne-am dorit să venim cu ofertele de locuri de muncă, identificate la angajatorii colaboratori, în întâmpinarea absolvenților diverselor forme de învățământ, invitați la eveniment, dar și în atenția studenților din anii terminali de studii. Angajatorii, participanți la bursă, au apreciat pozitiv inițiativa noastră”, ne-a declarat Andreea Avram, directorul AJOFM Bacău.



Unii, încântați, alții, dezamăgiți

Bursa a fost apreciată și de către cei mai mulți dintre absolvenții și șomerii care vor să lucreze. „Sunt surprinsă plăcut, nu mă așteptam să fie atât de bine organizată. Am absolvit facultatea de contabilitate și informatică de gestiune la această universitate și mi-am găsit un post în specialitatea mea. Nu am avut un CV pregătit, dar am completat un formular și l-am lăsat la angajator”, ne-a spus Carmen Lenuța Tudor.

Într-adevăr, pe holurile Corpului D al universității, unde s-a desfășurat evenimentul, a fost o mulțime de angajatori cu numeroase locuri de muncă în diverse domenii de activitate. Dar unii șomeri au plecat de la bursă oarecum dezamăgiți, pentru că așteptările lor au fost peste ceea ce au găsit.

„Am făcut un curs de lucrător comercial, organizat de Agenția de Șomaj. Sunt locuri de muncă pentru calificarea pe care o am, dar eu locuiesc la țară și niciun angajator nu-mi asigură transportul sau să-mi deconteze cheltuielile cu acesta. Cu banii pe care îi iau, nu se merită”, ne-a spus Maria Păscălin.

Angajatorii, mai receptivi

De cealaltă parte, angajatorii au opinat că participarea șomerilor a fost slabă iar unii agenți economici nu s-au arătat prea încântați de modul cum s-au prezentat cei care și-au căutat un loc de muncă. La o oră și jumătate de la deschiderea bursei, Marius Petru, unul dintre angajatorii prezenți la eveniment cu oferte de muncă, ne-a declarat:

„Sunt foarte puțini participanți. Și nu sunt pregătiți. Cu toate acestea, prima întrebare pe care ne-o adresează este ce salariu le dăm. Or, când vrei să te angajezi, mai întâi spui ce pregătire ai, ce poți face, pentru ca să meriți salariul pe care îl vrei!”. Și, totuși, mai multora dintre cei 750 de absolvenți și șomeri care s-au perindat prin fața agenților economici prezenți la bursă le-a surâs norocul.

Dintre persoanele participante au fost selectate în vederea angajării 350. Dar nu putem să nu constatăm, cu regret, că, în ciuda eforturilor depuse de către organizatori și angajatorii prezenți, participarea absolvenților și a șomerilor a fost și de aceată dată cu mult sub așteptări, oferta de muncă fiind de peste 1.000 de posturi, deci mai mare decât cererea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri