Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va publica, separat, pe internet, listele cu persoanele fizice care au datorii la Fisc. Pentru persoanele fizice, masura este luata prima oara. Motivarea ei este „descurajarea acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili”. Pentru a aparea in liste, datoria persoanelor fizice trebuie sa fie mai mare de 100 de lei, dar masura se aplica si persoanelor juridice.

Astfel, in cazul firmelor, dar si al celor care desfasoara activitati independente sau exercita profesii libere, limita este de 500 de lei. In schimb, pentru marii contribuabili limita este de 1.500 de lei, iar pentru contribuabilii mijlocii de 1.000 de lei.

Ordinul in acest sens al presedintelui ANAF a fost publicat in Monitorul Oficial. Potrivit documentului, obligatiile fiscale restante sunt cele existente la sfârsitul trimestrului de raportare si neachitate pâna la data publicarii listelor, deci primele liste sunt asteptate din luna aprilie. Dar, cei care au primit inlesniri la plata si acestea sunt in derulare, obligatiile stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata si datoriile cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara nu fac obiectul acestui ordin.

PUBLICITATE

Listele vor cuprinde denumirea/numele si prenumele debitorilor, codul de identificare fiscala, domiciliul fiscal (în cazul persoanelor fiscale) si cuantumul total al obligatiilor fiscale restante.
Organul fiscal va comunica debitorului o notificare pâna la data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante. Eventualele neconcordante trebuie transmise de contribuabil Fiscului in termen de 5 zile de la data notificarii, pentru ca in caz contrar obligatiile fiscale restante notificate se considera recunoastere a datoriei


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ