Numărul magazinelor specializate în desfacerea de îmbrăcăminte, încălțăminte ori marochinărie în județul Bacău a crescut semnificativ în ultimii zece ani, ajungând de la 78 la 289, relevă un studiu al Camerei de Comerț și Industrie. O creștere semnificativă s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul magazinelor care desfac produse ale unor mărci renumite, dar și a celor care comercializează produse “haute couture”.

Potrivit documentului citat, moda s-ar număra printre prioritățile locuitorilor județului, mai ales în rândul tinerilor.

Sporirea numărului creatorilor de modă, dar mai ales a ofertei, prin creșterea numărului de magazine ce desfac obiecte vestimentare, a condus la “multiplicarea tentațiilor”, a menționat pentru AGERPRES Doru Simovici, președintele CCI Bacău.

PUBLICITATE

Majoritatea băcăuanilor preferă magazinele obișnuite celor care desfac produse second hand (opt) pentru că sortimentația este foarte mare și mai ieftină. Sunt și mulți localnici care se adresează exclusiv magazinelor de firmă, al căror număr a crescut în perioada analizată de Camera de Comerț și Industrie Bacău, de la 8 la 38.

“Haute couture” (acea parte a modei care este un simptom al gustului rafinat-n.r.) oferă băcăuanilor, în anul 2015, posibilitatea de a cumpăra ținute de excepție pentru ocazii de excepție. Comparativ cu 2010, când exista o singură astfel de locație, în prezent există cinci astfel de magazine.

Odată cu diversificarea și sporirea ofertelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie s-a îmbunătățit și aspectul magazinelor de profil din județ, în special a celor specializate din municipiile Bacău și Onești. Comercianții fac eforturi vizibile de a-și etala marfa în ambiente care nu diferă “mai deloc” celor din țările vestice, specifică studiul CCI Bacău.

În opinia psihologului Iustin Turcu, exprimată pentru AGERPRES, această atracție “din ce în ce mai evidentă” către moda vestimentară s-ar explica prin faptul că domeniul “scoate din obișnuit, din monotonia enervantă, uneori strigătoare la cer, a vieții cotidiene”. Dar și pentru că “satisface dorința oamenilor, cu predilecție a femeilor, de a se individualiza”, a reliefat, la rândul său, colega acestuia, Viorica Dominte Olaru.

“O persoană îmbrăcată cu stil te poate face să crezi, cu adevărat, în puterea frumuseții care poate îndrepta strâmbătățile, deloc puține în lumea noastră”, a declarat, pentru AGERPRES, Carmen Poenaru, artistă plastică din Bacău, cunoscut designer vestimentar.

Județul Bacău este un centru al industriei confecțiilor în zona Moldovei, unde se fabrică produse pentru cunoscute companii de profil din lume.

Populația județului Bacău, la ultimul recensământ, era de peste 600.000 de locuitori.

AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ