– Directia de Sanatate Publica a demarat o ancheta epidemiologica si a facut verificari la firma de catering, din comuna Nicolae Balcescu, care a preparat si furnizat mancarea de la praznic – inspectorii nu au gasit la sediul unitatii mostre din meniu, asa cum cere legea, dar au fost depistate si alte nereguli, drept pentru care s-a aplicat o sanctiune de 10.000 de lei si s-a sistat activitatea

Numarul persoanelor care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau cu simptome specifice toxiinfectiei alimentare creste de la o ora la alta. Ambulantele au mai adus, atat pe timpul noptii cat si in aceasta dimineata, peste 40 de persoane din comuna Traian care se simteau rau, iar la pranz erau 100 de bolnavi inregistrati la Urgente.

„Pana la acest moment (n.r. – ora 12.00) vorbim de 100 de pacienti, dintre care 88 adulti si 12 copii, dar este vorba despre un bilant provizoriu, intrucat se pare ca inca mai sunt pacienti care urmeaza sa vina.

PUBLICITATE

Deocmandata, cei care au venit in cursul acestei dimineti sunt in curs de monitorizare pe Sectia de Contagioase sau in unitatea de primiri urgente”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvant la SJU Bacau. Niciunul dintre pacienti nu este in stare grava si pana acum au fost internati 29 de adulti si 11 copii.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a demarat inca de luni dupa-amiaza o ancheta epidemiologica. S-au facut verificari si la sediul firmei de catering, de la Nicolae Balcescu, insa acolo inspectorii nu au mai gasit mostre de mancare, asa cum aveau obligatia, conform legii, sa le pastreze timp de 48 de ore.

„De la firma de catering, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au recoltat probe de apa, probe de exudat faringian de la personalul angajat, teste de sanitatie, o aeromicroflora din spatiul bucatariei. Tot personalul a fost obligat astazi sa aduca probe de coprocultura ca sa vedem daca nu este vorba de un germene transmis de la angajati.

La sediul firmei nu au fost gasite probe alimentare depozitate timp de 48 de ore, conform legii”, a declarat dr. Dana Marcu, sef Serviciu Control in Sanatate Publica din cadrul DSP Bacau.

In cursul zilei de astazi, societatea a fost sanctionata pentru nerespectarea masurilor prevazute de normele in vigoare privind prepararea, pastrarea, depozitarea, transportul si servirea produselor alimentare, cu amenda in cuantum de 10.000 de lei si s-a dispus sistarea activitatii pana la stabilirea cu exactitate a cauzei care a generat imbolnavirea.

[wonderplugin_gallery id=”460″]

La praznicul de duminica, organizat dupa inmormatarea unei localnice din Traian, au participat 280 de persoane si au consumat ciorba de perisoare, sarmale, pulpe de pui cu orez si varza, suc, vin si prajituri.

Pensiunea care a livrat mâncare alterata la Traian, aspru sanctionata de autoritati

– abateri grave pe linia sanatatii clientilor au fost depistate de Protectia Consumatorlor si DSV n activitatea unitatii a fost supendata de veterinari

Incidentul petrecut la parastasul din comuna Traian, unde zeci de persoane au facut toxiinfectie alimentara, dupa ce au consumat hrana calda adusa de o firma de catering, a pus in alerta institutiile statului care raspund de sanatatea cetatenilor.

Astfel, o echipa mixta, formata din comisari ai Protectiei Consumatorilor si inspectori de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, a intreprins actiuni de identificare a sursei toxiinfectiei si aplicarea masurilor ce se impun.

„La firma suspectata ca ar fi livrat produsele, s-au depistat cel putin trei posibile surse ale toxiinfectiei: mâncare, produse de panificatie (pâine si cozonac) si prajituri, achizitionate din trei locatii diferite. Pensiunea unde a fost gatita mâncarea a livrat 320 meniuri (ciorba de perisoare, sarmalute, copanele si salata de varza).

Am gasit si distrus aproximativ 2 kilograme de piept de pui cu os, refrigerat, pus la congelat, si circa 2,5 kilograme de carne tocata fara acte de provenienta care, dupa ce au fost prelevate probe de catre DSVSA, a fost distrusa, deoarece administratorul vroia sa o foloseasca astazi in procesul de prepare a mâncarii”, a explicat Alin Nastasa, comisar sef adjunct la Protectia Consumatorilor Bacau.

In urma verificarilor, s-a mai constatat ca firma avea autorizatia de functionare de la primarie, analizele angajatilor nu erau la punctul de lucru, iar in bucatarie, au fost regasite pete de mucegai.

„In plus, in cladirea care deserveste activitatea, sunt amenajate si camere in regim de pensiune, fara ca unitatea sa detina autorizatie si clasificare de la Autoritatea Nationala pentru Turism. Desi se face reclama la pensiune, administratorul sustine ca nu desfasoara activitate de cazare”, a mai spus Alin Nastasa.

Totodata, au fost identificate unitatea de panificatie si operatorul economic de unde a fost achizitionata materia prima pentru mâncare, in prezent efectuându-se un control specific la ambele unitati.

In acest moment, se asteapta rezultatele analizelor de laborator si concluziile anchetei epidemiologice care sa stabileasca exact cauza toxiinfectiei alimentare si cine se face vinovat.

„Amenda poate ajunge la 100.000 de lei si, bineinteles, se va dispune masura de inchidere a unitatii de alimentatie publica. Deja, colegii de la DSVSA Bacau au suspendat activitatea operatorului economic. Trebuie sa mentionam ca institutia noastra a incercat verificarea unitatii in mai multe rânduri, in timpul controalelor tematice, insa poarta de acces in incinta spatiului a fost de fiecare data incuiata”, a completat seful Protectiei Consumatorilor Bacau.

La rândul lor, veterinarii bacauani, pe lânga cantitatea de carne tocata si piept de pui neconforme, confiscate si trimise la neutralizare, au constatat ca starea de igiena a majoritatii spatiilor ce compun blocul alimentar este necorespunzatoare, prezentând tavane cu zone intinse de mucegai, la fel si peretii (la imbinarea cu tavanul), sursele de iluminat erau neprotejate, si extrem de grav, ustensile erau uzate si neigienizate, iar pavimentul murdar si alunecos.

„Au fost recoltate probe pentru examene microbiologice, analizele fiind in desfasurare. Pentru deficientele constatate, DSVSA Bacau a dispus suspendarea activitatii si sanctionarea contraventionala cu amenda de 8.000 de lei”, a declarat dr. Niky Liviu Vrabie, director executiv adjunct la DSVSA Bacau.

Impreuna cu reprezentanti ai Protectiei Consumatorilor si DSP, veterinarii continua ancheta si efectueaza controale pe intreg lantul alimentar. (Florentin Radu)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

23 COMENTARII

 1. La aceasta pensiune se organizeaza nunti,botezuri,chiar si sambata s-a organizat petrecere de ziua femei (anticipat).Problema este ca nu au personal angajat,fac mancarea pentru praznice cu personal neoutorizat si sarmalele le fac la o familie acasa,cred ca si perisoarele.Aceasta firma face mancare si pentru casa IANA si acolo mananca copilasi.Deci atentie parinti !

 2. rusine ! in goana dupa profit se compromit in halul asta! fac catering in masinile cu care transporta raposatii. situatia este clar scapata de sub control. spatiul unde se desfasura activitatea nu este autorizat, analizele angajatilor nu exista. ce se poate servi intr-un meniu de 12-15 lei? mancare alterata, resturi de la nunti, puse la inghetat, si vandute apoi la praznice.
  Cum poti arunca vina pe firme mari precum Metro, cand tu folosesti material din congelatoare adunata din timpul verii?
  Trebuie luate masuri. Sunteti un pericol pentru sanatatea publica

  • Alina Dumitru, rusine sa iti fie ca iti permiti sa aduci asemenea comentarii aberante despre activitatea unei firmea despre care tu nici macar nu ai cunostinta, ai dovezi carev stau la baza spuselor tale? normal ca nu! inca o data rusine! te rog sa iti vezi de lungu nasului!

 3. dar noi, care acceptam sa mancam orice de la oricine, sa credem orice ni se spune fara sa ne informam, platind cu propria sanatate si viata cea de toate zilele…nu suntem vinovati?! ca acceptam sa ni se spele creierul in permanenta…nu suntem vinovati?! Nici o masura nu va avea eficienta pana nu o sa DESCHIDEM OCHII!!! Ceea ce ni se intampla nu este decat consecinta faptului ca traim ca niste orbi de sus si pana jos! Daca si la un praznic unde se sfinteste mancarea, suntem otraviti, ce sa mai vb …

 4. S-au facut acolo sute de nunti si botezuri!! Nu am auzit niciodata de vreo reclamatie! Si slava domnului, s-a mancat si moca acolo! Si crezi ca firmele mari nu au probleme??? Mai bine gatim acasa, iar la praznice…,mancam la spital

 5. “Ulciorul nu merge de multe ori la apa!” Toate pana intr-o zi…La praznic mai nou te alegi cu o toxiinfectie alimentara, la spital dai peste o infectie intraspitaliceasca. Sa mai spun ce ni se intampla in cluburi?!?!?! Acasa daca gatim cu alimente expirate, modificate genetic…acelasi lucru. Prinde obu, scoate-i ochii, vinovat e Acarul Paun!!! TREZIREA!

 6. Mergi pe diverse trasee si te mai opresti sa mananci pe la popasuri. Desi nu stii ce mananci, o faci pentru ca nu ai de ales. Dar cele mai multe sunt extrem de jegoase! Vezi tot felul de saormerii prin piete…, la fel de jegoase! Nu ne mai vindecam!

 7. Eu cred ca si el e devina dar cred si ca cineva a facut asa ceva impotriva lui. Primaria ati verificat-o? Adica sa fim seriosi.. cei care se ocupau cu macarea putea fi o persoana pusa de cineva impotriva
  lui.. Inainte sa luati o decizie analizati bine toate lucrurile! Incusiv primaria. Eu nu cred ca primaria nu stia ca el se ocupa si cu mancarea pentru “casa iana” . Analizati bine tot!

 8. Voi cei de la știri de ce nu dați datele corecte.Nu era la traian, ci la prăjești și de ce nu dați numele firmei, așa poate lumea evita aceste pensiuni. Dacă este vorba de Bella vita atunci merită să fie închis că acolo merg numai bogătașii Bacăului șise fac servicii contra servicii

 9. dragii mei, este vorba despre pensiunea bella vita din nicolae balcescu! acolo se organizeaza si nunti ! Va garantez ca se vor trage sforile care trebuie, si in vara vom vedea iar nunti si evenimente acolo .
  Poate se invata minte domnul patron si nu va mai cumpara carnea si restul alimentelor in ultima zi de expirare pentru ca le gasesete cu 50% mai ieftine. Ulciorul nu merge de multe ori la apa.

 10. Cap. V- INFRACTIUNI CONTRA SANATATII PUBLICE, art.358 (alin 1) Cod penal – Comercializarea de produse alterate: Vanzarea de alimente, bauturi sau alte produse cunoscand ca sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare ( …si in cauza s-a probat ca sunt!!!), se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, amenda si interzicerea unor drepturi.
  In cauza, vinovatii: Pensiunea Bella Vita ( ce ironie a sortii ?!?!?! ), Supermarketul de unde s-a efect aprovizionarea, cu acordare de despagubiri pt victime!!! si ….interzicerea unor dr pt Bella…adio nunti, botezuri, parastase pt o perioada pe care o stabileste Onorata Instanta!!!

 11. Draga Alina Dumintru și toți ceilalți care aruncați așa cu vorbe în vânt, sa va fie rușine ca comentați așa despre activitatea unei firme pe care nici măcar nu o cunoașteți, sute de oameni au mâncat la acest restaurant și nu au avut nici cel mai mic reproș, iar acum când s-a întâmplat acest incident toată lumea se trezește sa calomnizeze. Prima data documentati-va și apoi mai vorbiți. Nu iau apărarea nimănui, dar s-a ajuns la prea mare nesimțire din partea unor persoane. Vedeti-va de lungul nasului!!!

 12. Pentru Anonymous: Te rog informeaza-te innainta de a mentiona ceva, praznicul a fost la Traian, eu sunt traienean si am foarte mute rude afectate, pina si primarul. Nu-mi place cum ia presa in serios protectia persoanelor. Am citit numele raposatei, a sotului dinsei, numele primarului, dar nicaieri numele firmei care a livrat mincarea. Oare de ce?

 13. Eu am fost la nenumărate petreceri acolo, am făcut şi botezul copiilor mei şi am fost mulțumită !! Nu înțeleg cum s-a întâmplat aşa ceva !!

LĂSAȚI UN MESAJ