Un grup de elevi din municipiul Onesti, atrasi de frumusetea fizicii, poate fi considerat un nucleu puternic, dornic de a se afirma la concursurile si la olimpiadele scolare, dar si pentru a studia pe mai departe tainele acestei stiinte, careia vor sa isi dedice activitatea lor.

Sunt mai multi ani de când acesti elevi onesteni lucreaza cu multa asiduitate iar rezultatele obtinute de ei aduc o mare bucurie atât cadrelor didactice onestene, cât si colegilor lor. Prof. Lenuta Basoc, de la Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Onesti (institutie de invatamânt care poate fi considerata „laboratorul” unde se nasc marile succese ale fizicienilor onesteni), ne-a declarat: „O munca de multa durata, inceputa inca de la clasa a VI-a, este cea care poate aduce bucuria victoriei la un concurs national de fizica si la olimpiadele scolare. Prin faptul ca sunt foarte muncitori si responsabili, ei sunt elevi de exceptie. Iar in spatele rezultatelor foarte bune cu care se mândresc este o munca asidua. In luna ianuarie elevii iubitori ai fizicii participa la Concursul «Phi», un concurs care ne ajuta pe noi profesorii sa vedem cine poate merge mai departe, pentru a obtine rezultate deosebite. Concursurile care se desfasoara inaintea olimpiadelor ne dau semnalele de a puncta performantele scolare. Daca in acest an la Olimpiada Nationala de Fizica sapte elevi din lotul judetului Bacau au obtinut premii, mentiuni si medalii, acest lucru se datoreaza faptului ca acesti elevi s-au clasat pe primele locuri la concursurile «Phi» si «Evrika» (la care participa doar câstigatorii de la faza judeteana a olimpiadelor). Este de mentionat un lucrul: gradul de dificultate al competitiilor scolare creste mereu, dar faptul ca le place fizica si doresc sa lucreze probleme grele, este cel mai important. Atâta timp cât muncesti cu perseverenta, reusesti!”. Profesoara Lenuta Basoc ne-a impartasit si un fapt care se poate inscrie la „aflarea retetei succesului” pentru acesti elevi: ei lucreaza in echipa, elevii din clasele mai mari ii ajuta pe cei din clasele gimnaziale, ii provoaca prin diverse probleme de fizica pe care le propun, iar atunci când «simt aerul laboratorului de fizica», se afla ca acasa.
Daca este sa-i notam pe acesti invingatori, din Onesti, de la Olimpiada Nationala de Fizica (desfasurata in luna aprilie), ei sunt: Mihai Toader (clasa a VI-a – premiul III), Daria Maria Dragan (clasa a VI-a – mentiune speciala), Teodora Bulichi (clasa a IX-a – medalie de bronz), Adriana Cristina Basoc (clasa a X-a – medalie de bronz) – toti fiind de la Colegiul National „Dimitrie Cantemir”. De la Scoala Gimnaziala nr. 1 s-au evidentiat elevii Ionel Chiosa (clasa a VII-a – medalie de argint), Stefan Dolteanu (clasa a VIII-a – mentiune si medalie de argint), iar de la Colegiul National „Grigore Moisil”, elevul Horia Magureanu (clasa a XII-a), care, pe lânga medalia de argint decernata de Societatea Româna de Fizica, s-a calificat si in lotul extins al României pentru participarea la Olimpiada Internationala de Fizica. Mai mult, el a fost invitat sa fie prezent in vara acestui an in Thailanda, la «Cupa Mondiala a Fizicii», un turneu la care se lucreaza pe echipe. Profesorii Lenuta Basoc, Costin Dobrota, Mariana Tutunea si Valentin Sorta sunt cei care i-au pregatit pe acesti invingatori, traind din plin emotiile lor la fiecare competitie scolara.
Ion Moraru

PUBLICITATE


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ