Multi dintre clientii bancilor comerciale care fac coada mai ales la ghiseele pentru economii cred, cu siguranta, ca banul pus sistematic lânga alt ban, adica economisirea, este cheia succesului atunci când dai, in viata, si de zile negre. Se si spune in popor ca e bine sa strângi „bani albi pentru zile negre”. Corect! Dar numai pâna la un punct. Pentru ca a fi un om chibzuit in materie de economii nu inseamna deloc sa urmezi exemplul celebrului personaj Hagi Tudose.

Un rezultat facut public de un studiu al cunoscutei companii americane de rating Standard & Poor’s imi zdruncina, insa, convingerea ca românul ar fi, in general, un om chibzuit: România este tara cu cea mai slaba educatie financiara din Europa. Adica, daca in lume 52% dintre adulti sunt alfabetizati financiar, deci inteleg conceptele financiare, la noi doar unul din cinci adulti se afla in aceasta situatie, mai exact doar 22%.

Am cunoscut, nu de mult, o initiativa laudabila a unor invatatoare din Bacau care au promovat in programele scolare, pentru copii de clasa a treia si a patra, tocmai educatia financiara. Pe unii dintre acesti copii i-am vazut in vizita la agentia bacauana a BNR si am fost uimit de cât de interesati erau de ceea ce li s-a aratat acolo. Apoi am auzit ca la un soi de olimpiada a „micilor bancheri” la care au participat au luat si câteva premii laudabile.

Da, dar acestia sunt doar copii, adica adultii de mâine. Ce facem cu adultii de astazi, pentru ca uite ce loc de toata rusinea avem in lume la educatia financiara: locul 100, din 116 tari analizate? Stiu, oamenii de la o anume vâsta sunt mai greu de schimbat, naravurile s-au sedimentat binisor. Ma gândesc, totusi, ca nu ar fi chiar atât de târziu sa mai schimbam ceva. Un amic pe care parintii l-au invatat, de copil, sa se fereasca de banci si de credite ca dracul de tamâie, cu greu a deschis, pâna la urma, usa unei banci comerciale si doar pentru a pune la adapost niste banuti.

Dar, iata, tot in Bacau, acum câteva zile, mai multi adulti s-au adunat la un seminar pentru a descoperi tocmai „Treptele succesului financiar”. Sa afle de ce sunt unii bogati, de ce altii saraci au fost, saraci vor muri, cum poti trece peste pragurile costurilor financiare si care sunt directiile de a investi profitabil.

Lumea invata, deci sunt semne bune.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

 1. Aiasta-i bună! CULMEA ar fi ca într-o lume capitalistă condusă de concurenţa dintre indivizi (şi mai ales în România unde banii sunt puţini) vreo cineva să-ţi spună cum poţi avea succes în a face bani. De parcă bancherii ăştia de te aruncă afară din casă pentru o lună întârziere ar fi devenit societate de caritate. Citind art mi-am adus aminte de Tatulici în ’90 care îndemna prostalanii sa pună bani la Caritas “că mare noroc a dat ‘mnezeu peste români de ne-a trimis o aşa mare şansă să ieşim din sărăcie”. Şi a ieșit din sărăcie 🙂 …el și cu cine-a mai tras iţele țepei respective. Acu’în concluzie…mergeţi copii la bancă, că ăia exact grija cum să faceți voi bani o au.

 2. Domn Petrucam
  Nu ne+ai explicaT la noi,cei BOGATI,de unge s+au imbogatit peste noapte__”
  E adwvarat ca in Capitalism ,cel BOGAT SE IMBOGATESRE ,IAR CEL SARAC
  SARACESTE,,,,,
  Fiind cea mai SARACAA tara din Europa ,asta trebuie sa multumim PARLAMENTARILOR si
  GUVERNZ’ULUI, care are grija de traiul populatiei….

LĂSAȚI UN MESAJ