Dupa iesirea in strada programata de niste baieti destepti, alti amici ai baietilor destepti au inceput sa impuna ideea ca o tara trebuie condusa neaparat de niste oameni de afaceri deoarece acestia au experienta conducerii, au lucrat deja cu sute sau mii de oameni si au stiu sa obtina profituri imense. Ideea nu e noua, doar ambalajul in care este impachetata e nou. In rest, solutia este la fel de gresita ca intotdeauna.

Pentru ca exista o diferenta majora intre o companie si o tara: in cazul tarii, angajatii sunt si actionari. Ceea ce nu prea se intâmpla in cazul corporatiilor conduse cu succes de unii manageri care ne sunt impinsi drept salvatori ai tarii. Iar diferenta este esentiala: in cazul unei corporatii, managerul actioneaza in conformitate cu interesele actionarilor, fara sa-i pese prea mult de interesele angajatilor. Pentru a maximiza profitul, un CEO poate concedia personal, poate creste durata unei zile de munca, poate impune cresterea normei de munca pe angajat sau sa scada salariile. Cui nu-i convine, e liber sa plece, pentru ca, pe baza de asocieri de interese, actionarii si politicienii au reusit sa schimbe Codul muncii in favoarea lor.

O tara, insa, nu se conduce asa. Scopul existentei unui stat nu este sa obtina profit, adica excedent bugetar sau sa se incadreze in niste limite de deficit artificiale, impuse de organisme suprastatale, ci sa faca o repartitie a resurselor astfel incât sa asigure fiecarui cetatean un minim de siguranta: educatie, sanatate, ordine publica, justitie, etc. Iar asta nu se poate fara a se cheltui banul public. A conduce o tara dupa reguli corporatiste inseamna sa reduci din cheltuieli si sa faci aceleasi lucruri cu un personal redus. Cui nu-i convine, este liber sa plece din tara, dupa cum ne sfatuia un personaj politic, acum câtiva ani. Ceea ce nu vor sa inteleaga unii este ca resursele nu apartin câtorva potentati care le exploateaza; resursele unei tari apartin tuturor cetatenilor sai.

PUBLICITATE

Din acest motiv, un om sarac are tot dreptul sa primeasca ajutor atunci când are nevoie pentru ca acel “asistat” nu primeste pomana, ci primeste o cota-parte din proprietatea sa asupra resurselor. Problema nu este sa fortam “asistatii social” sa munceasca pe salarii de mizerie, problema este cum facem ca redeventele platite de firmele care exploateaza bogatiile naturale sa fie la valori cât de cât normale, nu la nivelul de mizerie de astazi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. In mod cert se impune REANALIZAREA CONTRACTELOR ( CONCESIUNE, COMERCIALE ETC.) perfectate cu toate firmele care exploateaza bogatiile naturale ale tarii in vederea REANALIZARII REDEVENTELOR in sensul MAJORARII VALORII IN MOD JUST,CORECT,LEGAL SI MORAL ! Concomitent cu cercetarea abuzurilor,ilegalitatilor,fraudelor in materie si tragerea la raspundere a vinovatilor ,implicit repararea daunelor materiale si morale!

  Consider in mod IMPERATIV aceasta cauza OBLIGATIE MORALA / IN EXERCITAREA ATRIBUTIILOR DE SERVICIU din partea celor vizati in mod direct : reprezentatii legali ai statului nostru- ca si conditie ,,sine qua non ” pentru dezvoltarea fireasca a societatii noastre- tema pentru noul guvern ,institutia prezidentiala in cooperare cu poporul care a demonstrat lumii intregi ca se poate PROTESTA printre lacrimi,sfasiati de durere si amaraciunea generata de minciuna,coruptie si manipulare.

 2. Și totuși, chiar și la stat trebuie să fii un bun administrator. A lăsa sute de mii de bugetari pe funcții deși pot fi înlocuiți relativ repede cu soluții informatice de ultimă oră nu mi se pare corect deloc pentru noi ceilalți din mediul privat. Alea câteva sute de mii s-ar integra în mediul privat în producție, și în loc să primească de la stat -adică de la NOI- ar contribui la bugetul acestuia. Nu mai spun că cei rămași ar putea avea cu adevărat salarii decente pentru România fiind în mai puțini. Eu foarte rar am găsit lucrător la stat care să vrea să vină în privat, ceea ce pentru o societate capitalistă e o mare anomalie cum nu găsești în statele către care privim cu amar.

  • comentariul dvs. sufera de cateva carente:

   -nu specifica exact care sunt acele sute de mii de bugetari care pot fi inlocuiti de computere. va referiti la medici, profesori, politisti sau pompieri?

   nu garanteaza ca eventualii bugetari concediati vor fi absorbiti de mediul privat, mediu care demonstreaza ca nu poate crea locuri de munca iar pe cele existente nu vrea sa le plateasca in mod corespunzator;

   – dvs. considerati ca bugetarii primesc bani degeaba de la mediul privat. Va contrazic: bugetarii primesc salarii pentru ca muncesc; la randul lor platesc impozite ca si cei din mediul privat;

   – dvs. considerati ca salariul decent se da atunci cand mai putini bugetari fac aceeasi munca pe care o facea un numar mai mare de angajati; solutia dvs. pentru cresterea salariilor este, prin urmare, cresterea normei de munca;

   – dvs. absolutizati mediul privat; va pot da oricand niste nume de banci private unde angajatii se poarta mult mai rau cu clientii decat angajatii de la stat. Si exemple n\din acestea sunt si in alte domenii.

   – dvs nu spuneti nimic despre firmele private care au crescut si s-au deszvoltat cu bani de la stat, in mare parte bani nemeritati. Ce diferenta este intre un angajat de la stat care primeste bani de la buget si unul de la o firma privata care-si ia leafa datorita faptului ca patronul e prieten bun cu un primar sau un ministru?

 3. Domnule Razvan Bibire ,sunteti un pic rautacios sau va faceti ca nu intelegeti,

  -ce spuneti de lucratorii din primarii ,posta,finante ,etc,unde te duci si te milogesti pe la usi cand s-ar putea rezolva totul on-line

  -da ,unii dintre acestia ca sa nu zic marea majoritate primesc salarii degeaba sau mai bine zis pentru faptul ca sunt plecati de acasa intr-un loc pe care ei il numesc serviciu (chestia cu impozitul pe care-l platesc e irelevanta)

  -gresiti omul nu spune asa ceva ,asta spuneti dvs.Da ar putea creste salariile daca ar fi mai putini avand alocat acelasi buget,multa din treaba lor cum am spus mai sus (net)

  -aici aveti perfecta dreptate,cu exceptia ca nu angajatii ,UNII ANGAJATI,ca mai peste tot in tara(un pic rautacios si eu :)…….)

  -corect. NO DIFFERENCE (read above)

  • Eu v-am cerut exemple concrete, dvs. veniti din nou cu generalitati. Apropo, dvs. stiti ca puteti plati impozitele locale online? In momentul de fata primariile sunt subdimensionate ca personal: s-au facut disponiboilizari si s-au blocat angajarile. O primarie inseamna mai mult decat ghiseele de relatii cu publicul.

   De ce e irelevant impozitul platit de bugetari. E foarte posibil ca unii bugetari sa plateasca un impozit mai mare decat dvs. dealtfel, nici nu stim daca dvs platiti impozite.

   Dvs. aveti impresia ca in momentul de fata salariile sunt cele corecte si o marire de leafa ar insemna ca e nevoie de un efort mai mare din partea angajatului. Eu va contrazic: in momentul de fata atat in privat cat si la stat salariile sunt mult mai mici decat ar fi normal. In alta ordine de idei, exact cum am spus si in articol, a creste norma de munca fortand, de exemplu, 20 de oameni sa faca munca a 30, nu e dovada de inteligenta si nici nu e dovada unei organizari superioare; e doar bataie de joc.

   • Inca de la inceput vreau sa mentionez ca nu am avut cu Dvs nici o discutie anterioara ca sa puteti justifica cererea cu exemple concrete,as putea spune ca Dvs generalizati vorbind mai sus doar despre primarie.Stiu ca se poate face plati on-line catre primarie de foarte multi ani dar modalitatea lasa de dorit.Chestia cu unii bugetarii sa plateasca un impozit mai mare decat mine personal va inselati ,platesc 32la suta din vreo 4000 de euro desigur in alta tara(din care primesc ceva inapoi dupe inchiderea anului fiscal)dar asta e alta discutie ,in tara ,avand proprietati platesc impozit desigur ca oricare cetatean roman plus cand vin in concediu de 2 ori pe ani prin cheltuielile aferente platesc taxe destule,in rest toate bune.

    PS Traiesc intr-o tara unde 90 la suta din sistem e informatizat(ca un ex banal daca ai nevoie de un bec la masina te duci la un magazin de piese oarecare si dupa nr de inmatriculare gaseste marca si tipul masinii apoi piesa aferenta 🙂 si exemplele ar putea continua)

LĂSAȚI UN MESAJ