29 martie 2024
ContrasensNu e despre rasism! E despre exploatare

Nu e despre rasism! E despre exploatare

Despre scandalul de la Ditrău s-a vorbit mai mult la modul ironic. Adică, vezi, Doamne, niște etnici maghiari se împotrivesc venirii unor lucrători din Sri Lanka, lucrători care nici măcar nu știu… maghiara. Cum ar veni, ăia care nu știu limba țării în care trăiesc sunt nemulțumiți de niște străini care nu știu limba comunității în care au ajuns…

Doar că problema este mai complexă. Nici măcar rasismul invocat de unii erudiți pentru a caracteriza acest caz nu este suficient. Pentru că, la bază, nu aceasta a fost problema.

Cetățenii din Ditrău nu s-au revoltat că vin niște asiatici să le ia locurile de muncă; s-au revoltat că patronul care și-a făcut brutărie pe bani europeni îi plătește prost pe localnici, îi exploatează, îi stoarce și, apoi, îi aruncă. Este povestea fiecărei comunități din România, nici măcar nu este o problemă a comunităților maghiare. Este cauza principala a faptului că milioane de români au plecat din țară să muncească pe bani mai mulți în străinătate.

Dar aproape nimeni nu vrea să vorbească despre asta. Despre faptul că românii sunt exploatați, tratați ca niște iobagi, plătiți cu salariul minim și alungați când se revoltă și cer bani mai mulți. Sistemul a funcționat zeci de ani până când românii și-au dat seama că există alternativă. Și au plecat din țară pe capete.

Acum, patronii se plâng că nu mai au pe cine beli și vor să aducă angajați străini. Dar să nu credeți că îi aduc pentru că ar munci mai mult, îi aduc pentru că îi pot exploata mai mult. Că ăia de vin din Asia și nu știu o boabă românește, nu știu cui să se plângă, cui să se adreseze. Îi poate munci patronul 10-12 ore, șapte zile din șapte și să le plătească doi lei; nimeni nu-l ia la rost. Iar dacă se întâmplă, le desface rapid contractul de muncă și-i reclamă la Serviciul pentru Imigrări care îi ia și le face vânt din țară. În lipsa celui care a făcut plângerea, cum să se judece vreun proces?

Exact ceea ce făceau patronii italieni sau francezi românilor care lucrau la negru acum 15-20 de ani. Așadar, să o lăsăm mai moale cu rasismul. Și poate deschidem subiectul ăsta al exploatării.

Unora o să li se pară cam comunist. Asta nu înseamnă că nu există și că nu trebuie pusă problema în discuție.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri