Am avut inundatii pe Valea Muntelui, avem alunecari de teren la Comanesti si era sa se inunde din nou Bacaul din cauza unui pârâias. Reactiile la aceste evenimente au fost aproape unanime de genul “Pai daca se taie padurile…

Ati taiat copacii, acum suportati consecintele”… Logica ne spune ca versantii impaduriti retin apa de ploaie impiedicând, astfel, inundatiile iar radacinile copacilor retin pamântul, impiedicâd alunecarile de teren.

Explicatia este simpla, frumoasa si… eronata. Eronata din perspectiva faptului ca este nu simpla, cât simplista. De exemplu, si in Franta au fost zilele acestea inundatii, chiar Parisul suferind din cauza revarsarii apelor.

Stiti cumva sa fi avut loc despaduriri masive in ultima perioada in centrul capitalei franceze? Sau in departamentele afectate de inundatii?

Explicatia cu defrisarile este incompleta. Desigur, ea furnizeaza argumente diferitelor tabere implicate in jocuri politice si/sau ecologice, insa pune batista pe tambal in privinta unei probleme mai grave: schimbarea climei.

Negata de marile industrii si transformata in teorie a conspiratiei de catre diversionisti, schimbarea climei afecteaza intreaga planeta. La noi, fenomenul este agravat de defrisari, intr-adevar, dar simpla oprire a taierii copacilor si un eventual program masiv de reimpaduriri nu va opri problemele.

Pentru ca nu stam separati de restul lumii, norii circula liber, aerul, apa, la fel. Un eveniment care se petrece in celalalt capat al lumii ne poate afecta si pe noi. Incalzirea climei, dezghetul banchizelor polare, cresterea nivelului de carbon, toate acestea se intâmpla si ne afecteaza pe toti. E adevarat, nu mai avem industria poluanta a lui Ceausescu.

Dar asta nu inseamna ca in alte parti ale lumii nu exista industrie care polueaza si care ne afecteaza, in final si pe noi.

Problema nu e asa simpla cum ar crede unii…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Recunosc ca alunecarile de teren nu pot fi atribuite in totalitate dezpaduririlor dar nu poti invoca nici motivul schimbarilor climatice ca factor principal.
    In primul rand, aici e vorba aici de tipul solului care are un grad de permeabilitate si a presiunii exercitate de ape la o anumita adancime in sol. Sunt caracteristici de structura geologica. Daca avem dea face cu soluri argiloase etc atunci nu-i mirare ca se intampla alunecari de teren.

    Problema s-ar pune in felul urmator, unde sunt hartile de risc care ar trebui sa clarifice zonele cu pericol de alunecari de teren si prin urmare autoritatile localitatilor respective sa ofere/interzica autorizatiile de constructie.

LĂSAȚI UN MESAJ