Vitali Cebanu, noul actionar majoritar al Rafo

– omul de afaceri moldovean Vitali Cebanu se va ocupa de programul repornirii rafinariei si de achitarea restantelor salariale si comerciale – Rafo nu are datorii istorice la bugetul statului

Omul de afaceri Vitali Cebanu, din Republica Moldova, care impreuna cu un grup de afaceristi controleaza compania Andres Capital GmbH din Austria, reprezentata de Alexander Cervatov, a preluat oficial pachetul majoritar de actiuni (96,5%) ale societatii Rafo Onesti. Noul proprietar si-a reinnoit promisiunea ca va reporni rafinaria si ca va achita toate restantele salariale si comerciale ale acesteia, etapizat.

Pentru aceasta, Andres Capital a negociat finantarea operatiunilor cu o banca din strainatate. „Potrivit expertilor nostri – a precizat Vitali Cebanu intr-o scrisoare adresata liderului Sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, finantarea Rafo urmeaza sa aiba loc în decursul a zece zile lucratoare si subliniez ca sunt depuse toate eforturile pentru începerea finantarii în termeni cât mai rapizi, dar nicidecum dupa expirarea acestora.”

PUBLICITATE

 

Procesul transferului de actiuni de la fostul proprietar, compania Petrochemical Holding, a durat aproape o luna si jumatate si a inceput prin preluarea pachetului de actiuni libere de orice sarcina (46%). Cealalta parte a pachetului (50,6%) erau actiuni date de Petrochemical in gaj bancii VTB Capital Londra pentru investitii in Rusia.

Urmatorii pasi pe care ii vor face noii proprietari la Rafo sunt convocarea actionarilor, la inceputul lunii august, pentru a analiza anularea hotarârii AGA din februarie 2015 cu privire la valorificarea activelor ca fier vechi, anularea hotarârii AGA din aprilie 2015 cu privire la initierea procedurii de intrare in faliment, prezentarea primului program de investitii pentru modernizare si repornirea instalatiilor (hidrofinarea unor materii prime si semifabricate, pentru a se obtine benzine, motorine si gaze lichefiate -LPG).

Pentru începerea finantarilor sunt atrase investitii straine ale actionarului majoritar, dar Vitali Cebanu atrage atentia ca la transferul unor sume mari exista anumite proceduri bancare si alte proceduri/verificari prevazute de legislatia în vigoare a României si a Uniunii Europene.

Conform proiectului repornirii rafinariei onestene, depre care am scris deja, Rafo va putea prelucra anual 1,2 milioane de tone de materii prime si semifabricate. „Fara aceste hotarâri – ne-a spus Ion Marian – nicio banca nu va accepta finantarea Rafo. Rafinaria are, in acest moment, toate instalatiile viabile, cu exceptia instalatiei de cocsare. Vor fi efectuate, intâi, expertizarea, controlul ISCIR, autorizarea functionarii si constituirea garantiilor financiare pentru antrepozitul fiscal. Toate acestea vor necesita circa trei-patru luni, dar si costuri ridicate.”

Vitali Cebanu a promis salariatilor ca se va intâlni cu ei, la Rafo, in termen de zece zile lucratoare si le-a reamintit ca preluarea unei intreprinderi ca Rafo presupune si asumarea unor riscuri.
Vitali Cebanu a detinut si detine mai multe afaceri legate de sectorul imobiliar, comert, dar si de energia regenerabila.

„Din momentul înregistrarii pachetului majoritar de actiuni ale Rafo, ma consider parte din marea echipa a societatii, care este formata din toti salariatii sai. Multumesc întregului colectiv al Rafo pentru acea contributie pe care o aduce fiecare în pofida problemelor financiare cu care se confrunta întreprinderea si le solicit respectuos sa faca diferenta dintre noul actionar si promisiunile nerealizate anterior, dar care nu au venit din partea noastra.”
Vitali Cebanu, actionar majoritar al Rafo Onesti

Cu ce a mai ramas Rafo inainte de vânzare

In ultimii cel putin trei ani, patronii Rafo Onesti au transformat in bani lichizi cam tot ce se putea din rafinarie, iar aceste operatiuni le-au adus in conturi circa 35 de milioane de euro.

Dupa cum spunea politicianul onestean Valerian Vreme, a fost vândut inclusiv petrolul din conducta ce face legatura intre rafinarie si terminalurile de la Marea Neagra, petrol considerat o rezerva strategica fara de care rafinaria nu ar fi capabila sa reporneasca rapid daca s-ar intruni conditiile necesare.

Pretul obtinut pentru petrolul respectiv ar fi de circa 30 de milioane de euro. Conform economica.net, Rafinaria Rafo Onesti, aflata in ultimii ani în proprietatea oligarhului rus Iakov Goldovskiy, si-a lichidat flota de 39 de vagoane si doua locomotive pe care o detinea, o parte din instalatiile mai vechi au fost dezafectate si valorificate ca fier vechi, a mai vândut si terenuri de pe platforma industriala, precum si patru benzinarii care mai functionau in vestul tarii.

Rafo mai are circa 400 de angajati si nu mai presteaza activitatea sa de baza de mai multi ani. Rafinaria este oprita din anul 2008. (O.P.)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

    • Era bine sa fii curios si la scoala, la gramatica. “V-a” incepe?! vai de curul tau! Nu stii sa scrii corect romaneste, dar te dai inteligent pe Internet! :))))

  1. Dom’ Johny, stie bibi ce spune(o fi de prin zona). Au furat cablurile de cupru de pe estacada si toata comanda de la unitatile modernizate. O sa coste o avere pana dau prima cheie….

  2. AGA este convocata in 1.aug.2016 . Se discuta si despre contactarea unui credit de 10 milioane euro pentru repornirea rafinariei. Sper sa listeze societatea pe bursa (BVB)………….

  3. Ioane sau Johny pe englezeste ca pe romaneste ai o jena esti vai de capul tau ! Rafo o sa fie data la fier vechii ! De produs cred ca o sa produca benzina sau motorina cand plopul va face pere si rachita micsunele !

LĂSAȚI UN MESAJ