Doborârea avionului militar rusesc de catre Turcia a insemnat un moment de cotitura pentru relatiile Ankarei cu restul lumii. A dezvelit o parte din constructia migaloasa pe care o face Turcia de ani de zile pentru a deveni o putere regionala si a pus in alta lumina incursiunile Armatei in Irak impotriva kurzilor.

Turcia a sperat multa vreme ca va fi admisa in Uniunea Europeana, insa niciodata nu s-a calificat din cauza problemelor democratice. Dar nici nu a facut vreodata ceva pentru a-si rezolva dosarul in privinta drepturilor omului. Insa, acest joc i-a permis sa aiba un statut privilegiat in raport cu UE, in ciuta faptului ca nu si-a retras trupele din Cipru.

Scena politica a Turciei, dominata in ultimii ani de Partidul Justitiei si Dezvoltarii a lui Erdogan, a suferit transformari radicale: in vreme ce rolul Armatei – traditional garanta a democratiei – a fost diminuat, presa a inceput sa fie haituta iar practicile islamiste sa fie incurajate.

PUBLICITATE

Turcia avea, la un moment dat, mai multi ziaristi in inchisoare decât China sau Iranul iar arestarea unui grup masiv de ofiteri cu functii de conducere pentru un presupus complot a determinat demisia in masa a conducerii Armatei.

Conflictul din Siria a permis Turciei sa joace cartile sale. Pe de o parte a beneficiat din plin de petrolul ieftin vândut de Daesh (Statul Islamic), pe de alta parte a incercat sa submineze regimul sirian acordând ajutor teroristilor. De altfel, Turcia a avut o prezenta extrem de activa in “primavara araba”, mai ales in Egipt si Libia.

Ramâne de vazut cum va evolua situatia in conflictul din Siria.

Turcia a bombardat pozitiile detinute de kurzi si se pregateste de o invazie terestra impreuna cu Arabia Saudita.

Oficial, impotriva Daesh, neoficial, evident, impotriva kurzilor. Doar ca e destul de greu sa atace kurzii fara sa se loveasca si de Armata Siriana, caz in care intra in conflict direct cu Rusia. Iar Washingtonul a transmis Turciei ca nu o va sustine intr-un conflict contra rusilor.

Mai ales ca, potrivit celebrului articol 5 din Charta NATO, ajutorul militar este acordat statelor membre care sunt atacate, nu celor care ataca.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Si cu cat se vor macelari mai mult, mai tare si mai departe de Romania cu atat mai bine – adica, pntru noi ca stat. Nu cred ca aiurez cand spun ca fabricantii si vanzatorii de arme din lume nu pot percepe sa treaca o zi fara un conflict pe vreo undeva aiurea (si au banii si puterea sa-l creeze) deci, decat sa fie la noi mai degraba la ei…nu o spun din rautate, ci cu pragmatismul celui mititel care nu poate schimba lumea oricat ar incerca. Ar mai fi aia ca suntem crestini bla-bla-bla dar daca nu ne pasa de cei din Ucraina care-s ortohoti ca noi si se-mpusca de vreun an-doi aici in coasta noastra, de ce ne-ar pasa de astia care deja au legi de-ti tai-o mana, te spanzura, te omoara cu pietre etc?!…adica ei sunt obisnuiti deja plus ca oricum in Orientul mijlociu de cand e el pe harta nu a fost niciodata liniste. Eu chiar m-am nascut auzind numai din astea din zona respectiva…si-au trecut ceva decenii de atunci.

  2. Ce anume se ascunde în spatele crizei refugiaţilor? Ce jocuri geostrategice au generat această uriaşă migraţie arabă?

    “România, ţară edenică, este primitoare pt. cei care au nevoie de adăpost, hrană şi sprijin pt. întreţinerea vieţii, dar numai pt cei care ştiu să ne respecte şi să ne cinstească!!! Nu sunt pt a face din România un lagăr de concentrare a emigranţilor fără ţară…Europa creştină este o valoare a umanităţii europene şi cine o atacă nu este doar un antieuropean, este un criminal”…afirma gen( r ) dr. Mircea Chelaru ref. la procesul de islamizare a Europei, planul Kalergi de metisare a Europei etc. Orice Carte Sfântă, că-i Cartea belaginelor (codul zalmoxian), Bhagavad-Gita din Mahabharata, Codul lui Hammmurabi, Lg. lui Manu, Vishnu (Brahma şi Shiva), Lg. lui Solon, Ramtha, Biblie, susţine Legea Naturala, conf. căreia, seminţiile sunt dif.,organizate pe popoare, iar popoarelor li s-a dat de la începuturi legile pamântului, raportat la identitatea genetică, amprenta cromozomiala a bagajului ancenstral. Face în continuare, distincţia între mahomedanism, care înseamnă lg. lui Mahomed: neamestecat cu statul, nu predică violenţa şi islamism, ca doctrină de stat, folosită pt acapare… “sub sabia lui cade oricine nu se supune”.
    Noi, suntem creştini-ortodoxi, de veche şi dreaptă credinţă pământeană şi respectăm Biserica cea adevărată, nu inepţiile unor preoţi care-şi fac de kap şi stat în stat că şi Iisus le atrage atenţia, spunându-le: ” Nu faceţi din casa Tatălui Meu, casă de negustorie”. Biserica cea adevărată este aceea formată din suflete vii unite prin credinţă, încredere şi speranţă/ nadejde, nu prin inducere în eroare, ritualuri pagâne, limuzine, evaziune fiscală, îndobitocirea şi manipularea enoriaşilor. “Acolo unde sunt doi în numele Meu, acolo sunt şi Eu”, ne spune Iisus, adică “unde-s doi puterea creşte şi duşmanul nu sporeşte”, “uniţi în cuget şi-n simţiri”, aceeaşi frecvenţă de înaltă vibraţie!!!
    Toate conflictele vieţii se dezleagă, toate contradicţiile lumii se împacă, când religia cea adevărată, dreaptă, se armonizează cu ştiinţa în iubirea divină, liberă, necondiţionată. Această iubire este cea mai înaltă frecvenţă vibraţională posibilă care salvează sufletul, fiinţa umană, neamul, umanitatea, planeta şi-un întreg univers.

LĂSAȚI UN MESAJ