Zilele trecute Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

„Prin adoptarea în acest moment a Legii vom avea ragazul necesar pentru a continua procesul de pregatire a magistratilor cu privire la noile instituții prevazute de Codul Penal si Codul de Procedura Penala, evitând astfel practica neunitara”, a declarat Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei. Acest proiect aprobat acum de deputati se alatura celorlalte trei proiecte deja adoptate de Parlamentul României si transmise deja spre promulgare: proiectul de lege privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune si proiectul de lege privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Noul Cod de procedura penala este programat sa intre in vigoare la 1 februarie 2014.

Medierea facuta de judecatori si notari

O alta noutate este legata de faptul ca a fost adoptat si un amendament prin care sedinta de informare privind medierea va putea fi realizata si de catre judecatori, procurori, notari sau consilieri juridici. Imediat, atât Consiliul de Mediere cât si Consiliul Superior al Magistraturii au reactionat si au afirmat ca vor face toate demersurile posibile pentru ca acest lucru sa nu se intâmple, iar medierea sa ramâna doar in sarcina mediatorilor. „Nu am fost informati despre asa ceva. Oricum, nu cred ca este posibil pentru ca in cazul nostru este vorba si de o incompatibilitate plus ca nu avem nici timp sa facem acest lucru”, a declarat judecatorul Catalin Serban, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Bacau. Sedinta de informare privind avantajele medierii a intrat in vigoare de la 15 februarie, insa de la 1 august 2013 cei care deschid o actiune in instanta sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea de chemare in judecata va fi respinsa. Pâna acum era doar sanctionata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ