23 februarie 2024
ActualitateNoua lege a pensiilor a fost publicată

Noua lege a pensiilor a fost publicată

Legea nr.360/2023, privind sistemul public de pensii, a fost publicată luni, 4 decembrie, în Monitorul Oficial, Partea I, nr.1089, dar, în integralitatea ei, va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

La 1 ianuarie 2024 vor fi aplicate doar câteva prevederi din această nouă lege. Este vorba despre indexarea pensiilor cu rata inflației de 13,8 la sută, astfel că punctul de pensie va fi majorat de la 1.785 lei la 2032 lei, posibilitatea ca angajații să aleagă să lucreze până la 70 de ani, deci peste vârsta standard de pensionare, și despre faptul că deciziile caselor teritoriale de pensii pot fi contestate în termen de 45 zile de la primire.

Prin urmare, așa cum a precizat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, în perioada 1 ianuarie-31 august 2024 rămâne în vigoare Legea 263/2010, privind sistemul public de pensii, deci toate cererile de pensionare vor fi soluționate în virtutea acestui act normativ. Între timp vor fi elaborate și adoptate normele de aplicare a noii legi și va fi organizată selecția furnizorului care va face softul de introducere în practică a actului normativ.După parcurgerea celor două etape se va proceda la instruirea personalului caselor teritoriale de pensii, cu legea, normele de aplicare și softul pentru punerea în practică a acestora. Apoi se va trece la recalcularea, după formula prevăzută de noua lege, a tuturor pensiilor aflate în plată. Ministrul Muncii a dat asigurări că ”în septembrie 2024 tot procesul de recalculare va fi finalizat și pensionarii o să-și primească noile taloane de pensii”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri