Ordonanța de urgență (OUG) nr. 29/2020, pe lângă măsurile cu caracter economic, menite să ajute firmele aflate în impas din cauza crizei coronavirus, instituie și reguli în sarcina anumitor prestatori de servicii, ca urmare a importanței fundamentale a acestora. Astfel, pe timpul stării de urgență, notarii sunt obligați să lucreze, în caz contrar riscând să fie excluși din profesie. Obligativitatea este și în cazul avocaților și a executorilor.

„Suntem obligați și în baza legii noastre de organizare, dar și potrivit ordonanțelor militare care s-au dat zielele acestea. Chiar au fost accentuate niște lucruri în ordonanța de aseară (Ordonanța Militară nr. 3 n.r.).

Nu se admite închiderea birourilor, ci se cere obligativitatea continuării activității, indiferent de situație, ne-a declarat Ștefan Isache, șeful Camerei Notarilor Publici Bacău – Neamț. Potrivit legii, notarii sunt obligați să asigure serviciile în cazul urgențelor în interesul persoanelor, „nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii”.

„Un caz concret. Un cetățean are mama internată într-un cămin de bătrâni și plătea aceste servicii cu pensia bătrânei. I-a expirat cardul pe care primea pensia și a trebuit să-și facă fiul o procură prin care era împuternicit să poată ridica pensia. Altfel, o dădea pe bătrână afară, pentru că nu a achitat serviciile. Or, asta este o urgență. Sau, dacă decedează cineva și nu-l poate înmormânta dacă nu are loc de veci și, prin urmare, îl aduce în locul închiriat de altă persoană”, explică notarul șef Isache.

Din fericire, în această perioadă, la cabinetele notarilor au ajuns extrem de puțini oameni, semn că lumea a înțeles situația de criză și nu apelează la aceste servicii decât în cazuri de urgență. Chiar și așa, trebuie știut că toate cele 53 de birouri notariale din județ vor avea program normal de lucru cu publicul. În prezent, la nivelul municipiului Bacău, sunt 35 de birouri notariale, alte 2 sunt la Buhuși, 6 la Moinești și 10 la Onești.