In conflictul care se preconizeaza a se declansa intre cele doua Europe – sudul zguduit de criza si nordul care da directive – ar fi interesant de aflat unde se pozitioneaza Romania.

Care ne sunt prioritatile si alegerile, ce varianta sustinem si care solutie este mai buna pentru noi.

Sincer, nu cred ca va fi o astfel de discutie.

Desi necesara in contextul crizei de democratie a UE, când dictatul Germaniei a transformat Grecia intr-o colonie care nu mai are dreptul la autoguvernare, discutia despre viitorul României in UE este ultimul lucru la care se gândeste clasa politica.

In primul rând, deoarece de multa vreme agentii de influenta germani (si ai altor state) au puterea de a decide in problemele tarii.

In al doilea rând, clasa politica se afla intr-o incaierare pe viata si moarte pentru accesul la resurse; iar pentru asta sunt folosite institutiile statului pentru a da in cap adversarilor.

In al treilea rând poporul este anesteziat de circul cotidian si de propaganda practicata de agentii acoperiti din presa nationala, care au rolul de a prezenta realitatea dupa interesele stapânilor lor.

Dar, problema exista. Uniunea monetara nu a rezolvat, ci a creat probleme.

Tarile din sud – Portugalia, Spania, Italia, Grecia – au avut de suferit din cauza monedei unice deoarece nu au putut concura cu economiile nordice si nici nu au mai putut stimula exporturile prin deprecierea monedei.

Germania a profitat din plin, si, pe fondul unei dominari politice prin intermediul institutiilor europene, n-a mai respectat regulile si a crescut exporturile in vreme ce a micsorat importurile; cresterea deficitului comercial a insemnat exportul somajului in tarile din sud.

Se vorbeste tot mai insistent despre o divizare a zonei euro, sudul urmând sa aiba o moneda mai slaba, care sa le ajute sa redevina competitive pe piata externa.

In mod logic, daca tot nu se renunta la ideea trecerii la euro – idee regretata de tot mai multe tari – România ar trebui sa se indrepte catre zona sudica deoarece economia tarii nu ar rezista in competitia cu nordul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Romania ar putea sa se mute chiar in Africa – Africa centrala- ca doar acolo poate fi competitiva. Cred ca-i depasim cu mult pe dictatorii de acolo la coruptie, s-ar putea deschide chiar si o universitate de mangleala, ciordeala si escrocherie ca sa dam lectii si altora…de fapt le si avem deschise, doar sa le acreditam in acest sens. De ce sa sa urcam pe scara valorica si sa devenim oameni normali cand e mult mai usor sa coboram in fosa?

LĂSAȚI UN MESAJ