Luna trecuta, in cadrul Clubului Valdai, la Soci, presedintele Rusiei a tinut un discurs-avertisment la adresa SUA si aliatilor sai. Discursul reprezinta, de fapt, un nou program politic, o schimbare a regulilor jocului in relatiile cu Occidentul, unii comentatori apreciind ca ar fi cel mai important discurs politic dupa cel al lui Churchill din martie 1946, in care liderul britanic vorbea pentru prima data despre “Cortina de Fier”.

Ce spune Putin, despre noile reguli ale jocului? In primul rând ca Rusia nu se va mai angaja in negocieri pentru fleacuri dar este pregatita pentru discutii serioase, daca acestea se refera la securitatea colectiva si daca tin seama de interesele fiecarei parti.

Apoi, ca toate sistemele de securitate colectiva la nivel mondial sunt ruinate, nemaiexistând nici o garantie de securitate internationala, vinovate pentru aceasta stare de lucruri fiind SUA. Putin s-a mai referit si la “Noua Ordine Mondiala”, spunând ca ceea ce s-a facut pâna acum este doar un castel de nisip si daca se va face ceva, se va face doar daca si Rusia va fi de acord.

El a mai spus ca Rusia nu intentioneaza sa creeze un nou imperiu, fiind ocupata cu dezvoltarea propriului teritoriu care este deja imens dar nici nu va mai actiona ca salvator al omenirii, ca in trecut.

“Rusia nu doreste ca haosul sa se raspândeasca, nu are intentia sa inceapa un razboi; cu toate acestea Rusia vede izbucnirea razboiului global ca fiind inevitabila, este pregatita pentru el si continua sa se pregateasca”, a subliniat presedintele rus.

“Exista inca sanse sa se construiasca o noua ordine mondiala, care sa evite razboiul global. Aceasta noua ordine trebuie sa includa in mod necesar si SUA dar numai in aceleasi conditii ca alt stat: sub incidenta dreptului international si a acordurilor internationale, cu abtinerea de la orice actiune unilaterala si cu respectarea deplina a suveranitatii altor natiuni”, a incheiat Vladimir Putin.

Concluzia trasa de observatori este clara: facem noi reguli sau vom juca acest joc fara nici un fel de reguli.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ