Țăranii care vând în pieţe vor fi obligaţi să afişeze o etichetă de produs mai detaliată decât cea de până acum. Astfel, pe lângă preţ, data recoltării produsului sau localitatea de origine, eticheta produsului va trebui să ofere detalii scrise clar, ușor lizibile „cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”. Până acum, fermierii aveau doar obligaţia să afişeze o etichetă simplă.

 

„Noutatea este că, de acum, producătorii agricoli au obligația să afișeze vizibil la locul de vânzare a unei copii după atestatul de producător și una după fila din carnetul de comercializare vizată anual. Supravegherea afișării documentelor de către producătorii agricoli este în sarcina administratorului pieței.

În cazul în care constată că fermierul nu respectă aceste reguli, administratorul pieței va trebui să informeze organele competente pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole”, a declarat Vasile Busuioc, directorul Administrației Piețelor Bacău. Nou este și faptul că, pe lângă persoanele fizice, vor fi considerate producători agricoli și PFA-urile, II-urile sau IF-urile. În plus, carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi valabil 7 ani, față de 5 ani, cum era până acum.

Amenzi descurajante

Normativul vine și cu amenzi mai mari care pot fi date celor care nu respectă aceste reguli. Astfel, neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs este sancționată cum amenda de la 100 lei la 500 lei. În plus, pentru vânzarea produselor agricole proprii fără deținerea unui atestat de producător valabil, respectiv a unui carnet de comercializare, amenda este de la 15.000 lei la 22.500 lei.

Sancțiuni mari sunt prevăzute și în cazul administratorilor piețelor. Astfel, amenzile pe care le pot primi aceștia pot fi de 10.000 lei până la 45.000 lei. Potrivit noii legi, sancțiuni riscă și primarul care va elibera atestate de producători sau carnete de comercializare a produselor din sectorul agricol, cu încălcarea dispozițiilor prezentei legi. În cazul lor, amenda este de la 15.000 lei la 30.000 lei.

Nici țăranii nu mai sunt ce-au fost

Deși de vreo trei ani s-a încercat o reglementare a comerțului în piețele agricole, haosul de pe tarabă este de nestăvilit. Până acum, într-o aparentă legalitate, oricine putea să vândă la piață, fără a fi deranjat de autorități. Și asta tocmai lejerității cu care sunt eliberate de către primării documentele necesare valorificării în piețe a produselor agricole. De altfel, nu de puține ori, fermierii adevărați au arătat acuzator spre tarabele unde ajung produse pretinse a fi ale producătorilor agricoli, dar care, în realitate, sunt aduse din import.

Practic, aproape că nu există piață în care țăranii, pe lângă produsele obținute în propriile gospodării, să nu strecoare și marfă cumpărată de la angrosiști. Din păcate, nevoia de a supraviețui junglei din piețe i-a determinat pe unii fermieri să încerce să fenteze legislația și autoritățile. Un astfel de episod, devenit antologic, s-a petrecut recent în comuna Itești, unde, un fermier care solicitase obținerea unui atestat de producător, a încercat să slăbească vigilența specialiștilor Direcției Agricole, sădind salată…cumpărată de la angrosiști.

Alte articole