„Noi nu am făcut uniforme, am făcut ținute.”

    Mariana Cucu, manager Vestiment Evolutiv

    A început toamna. E septembrie! E luna în care se numără bobocii, luna în care începe și școala. Iar revenirea elevilor în băncile unităților de învățământ presupune multe eforturi pentru părinți, care trebuie să cumpere rechizite, uniforme și toate cele necesare copiilor. Despre ținuta de școală, dar și vestimentație, în general, am stat de vorbă cu Mariana Cucu, manager Vestiment Evolutiv, creator, producător și distribuitor de îmbrăcăminte pentru copii.

    În primul rând, nu cred să fie băcăuan să nu fi auzit de Vestiment Evolutiv, producătorul băcăuan de îmbrăcăminte pentru copii, care marchează anul acesta 22 de ani de activitate. Dincolo de experiența acumulată în toți acești ani, producătorul băcăuan consideră importantă percepția clienților asupra vestimentației, pentru a reuși să vină în întâmpinarea dorințelor acestora.



    „Noi facem foarte multe tipuri de articole vestimentare, adresabilitatea acestora fiind foarte vastă. Uniforma ocupă un procent mic din activitatea noastră și chiar dacă sunt numite uniforme, ele reprezintă ținute; nu am făcut uniforme, am făcut ținute. Părerea mea este că, ținuta office obligă și educă. Este diferit ceea ce simți și cum te comporți atunci când porți cămașă/sacou/cravată și ceea ce simți atunci când porți tricou/hanorac”, ne-a spus Mariana Cucu, managerul Vestiment Evolutiv, care a precizat că tendințele generale sunt către zona sport și mai mult confort.

    Și mai interesant a fost să aflăm că atunci când îți alegi ținuta există o anumită „ordine”. Probabil că sunt foarte mulți cei care își achiziționează, să zicem, un pantalon. Apoi își iau o geacă mai ochioasă, că doar aceea se vede cel mai bine, iar la urmă, ceva de încălțat. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa.

    „Când dorești să îți compui o ținută, prima dată îți alegi încălțămintea, apoi partea de jos, după care urmează partea de sus, și la final accesoriile. Așa ar trebui făcut. Din punctul meu de vedere, îmbrăcămintea, începând de la lenjerie și până la ultima piesă vestimentară/ accesoriu, fac parte din actul educațional. În acest sens, oricine și-a dorit consultanță, a primit-o fără costuri”, mai spune Mariana Cucu.

    Despre garderobă

    Fiecare dintre noi avem ideile noastre despre garderoba proprie. Toți am dori să avem cât mai multe haine. Dar aceasta să fie rezolvarea?
    Mariana Cucu ne-a mărturisit că nu este neapărat o soluție să avem o garderobă scumpă și variată. Trebuie doar să știm cum să combinăm și să accesorizăm tot ceea ce deja avem. Desigur, detaliile pot merge mult mai departe.
    „E foarte important să știi să-ți alegi ținuta în funcție de momentul zilei și de activitățile la care participi. Dacă e dimineață sau dacă e seară. Dacă mergi la piață sau la petrecere, dar și în funcție de locația în care are loc evenimentul”, mai spune managerul de la Vestiment Evolutiv, care a subliniat că cel mai important atunci când ne îmbrăcăm este să ne simțim bine. Dar chiar dacă ne îmbrăcăm în așa fel încât să ne simțim bine, nu trebuie să uităm că acolo unde mergem vom face parte dintr-o poveste și că este preferabil să ne integrăm în decor.

    „Textilele sunt doar o interfață.”

    Nu demult, când se vorbea despre îmbrăcăminte se spunea că „haina îl face pe om”. În ziua de azi nu știu cât se mai pune preț pe asta. Cu toate acestea, „este superficial ca o persoană să fie catalogată după vestimentație, textilele sunt doar o interfață”, afirmă Mariana Cucu, după care ne-a făcut o incursiune în anii din urmă. „Înainte de 1990, fiecare își arăta personalitatea prin ținută. Nu erau doi oameni la fel. Femeile, bărbații chiar și copiii, își lucrau într-un procent foarte mare ținutele la croitori. Astfel, fiecare își punea în acea ținută câte ceva din personalitatea sa. Acum este foarte ușor să îți alegi haine de linie de la brandurile promovate, dar este foarte greu să îți evidențiezi personalitatea prin ele, în esență abia acestea putând fi numite uniforme.”

    La discuția noastră despre ținute și despre îmbrăcăminte a participat și Teodora, fiica cea mică a Marianei Cucu, proaspăt absolventă de gimnaziu. Ea a trăit practic în lumea producției de îmbrăcăminte și are deja anumite imagini și viziuni despre tot ce înseamnă vestimentația. Mai mult decât atât, este și o fină observatoare a evoluției trendurilor și a fost interesant să aflăm un punct de vedere al tinerei asupra uniformelor școlare:

    „Vestimentația este foarte versatilă, adesea ștearsă, încadrată în viziunile oamenilor cu influență în acest domeniu, dă prea puțin persoanei libertate și de aceea mi se pare uneori greșit să ne lăsăm purtați de tendințele impuse. În școli se vorbește mult despre uniforme. Sunt profesori care aduc în discuție avantajele și dezavantajele uniformei. Logic că toți copiii de vârsta mea spun că nu este necesară, pentru că vrem să ne îmbrăcăm după propriile preferințe. Cred că ar fi bine să fie dată posibilitatea, cumva, de a alege dacă vrei să porți uniforma sau nu, dar să se încadreze în anumite standarde, decente.” a declarat Teodora Cucu.

    Chiar dacă unii tratează copiii cu ușurință, Teodora este familiarizată cu peisajul vestimentar, în parte și din cauza faptului că mama sa ține cont într-o proporție foarte mare și de părerile copiilor, indiferent de vârstă. Întrebată cum vede ea doamnele din Bacău atunci când pur și simplu se plimbă pe stradă, adolescenta a spus: „Am remarcat două tipologii de persoane, cele care păstrează mentalitatea în care au crescut și nu există zi în care să nu poarte toc și sacou, și acele persoane care, în ciuda vârstei respectabile, se apropie de stilul vestimentar al generației noastre, iar asta nu dă întotdeauna bine.”

    Uniforme școlare…

    Atunci când deschidem din nou subiectul uniformelor, pentru Mariana Cucu este dificil să vorbească. Una este să privești problema din punctul de vedere al producătorului și comerciantului de vestimentații și alta este să o faci din perspectiva unui părinte. Așa că am încercat să le separăm.

    „În calitate de părinte, pot să vă spun că atunci când fiicele mele au purtat uniformă, pe mine mă ajuta foarte mult acest lucru, deoarece știam că au nevoie de cinci-șase cămăși în dulap, de două ținute pentru ziua de sport, care tot timpul erau pregătite pe umeraș. Când au crescut, mi-am dat seama cât de greu era să constat dimineața că tocmai cămașa pe care o voiau nu era călcată sau că puloverul preferat nu era uscat și tot felul de astfel de situații. Mereu aveam emoții. Apoi, ele fiind în creștere, trebuiau haine noi. Ținuta, atât timp cât poate fi făcută, este confortabilă pentru părinți”, a specificat Mariana Cucu.

    Nu este greu să traducem aceste afirmații și să înțelegem că ținutele sunt mult mai utile. Nu mai vorbim de faptul că, atunci când nu există o ținută anume, cheltuielile sunt mult mai mari. Aici pot interveni și altfel de probleme. Unii copii, având posibilități mai mari, pot avea ținute mai scumpe, ceea ce poate crea complexe celor cu posibilități financiare reduse. Timp alocat, și exemplele ar putea continua. Am preferat din nou să aflăm un punct de vedere al Teodorei. „Totuși, uniforma este foarte importantă pentru că, indiferent cum e privită școala în zilele noastre, atunci când vezi un colectiv în uniformă, te simți obligat, intervine responsabilitatea”, a sintetizat acest subiect adolescenta.

    “Atunci când trimitem copilul la școală este bine să-l îmbrăcăm în „straturi”. În sensul că, dimineața este mai frig și sunt săli de clasă mai răcoroase sau mai călduroase și copilul trebuie să aibă posibilitatea ca odată cu înaintarea în zi, când temperaturile cresc, să dezbrace/îmbrace câte un element vestimentar pentru a-și menține sănătatea și confortul”, a declarat Mariana Cucu, manager Vestiment Evolutiv.

    „Sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin.”

    Toți oamenii au principii în viață. Mariana Cucu nu face excepție și spune că se ghidează în viață după principiul „Sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin.” Și în acest context pot apărea multe discuții, însă, pe scurt, decât să-ți iei ceva ieftin care nu te reprezintă, mai bine cumperi ceva de calitate, a cărei întreținere este mai facilă, amortizând clar prețul.

    “Analizați eticheta de produs, înaintea celei de preț.”

    Evident că eticheta nu contează, la prima vedere. Dar…atunci când vezi un model pe placul tău, e bine ca primul pas pe care îl faci să fie analiza produsului și la final eticheta de preț. Nu întotdeauna un preț mic este cel corect. Nu mai pui faptul că unele materiale e posibil să nu-ți priască. Mai ales la cei mici. „Pe copii trebuie să-i îmbrăcăm cu lucruri vii, dar nu în materiale sintetice”, spune Mariana Cucu, subliniind că trebuie să acordăm o mare atenție „dacă un adult mai poate face rabat în privința vestimentației sintetice, un copil ar trebui să fie îmbrăcat doar în cele mai bune materiale”.
    Din păcate, din punct de vedere profesional, ca producător, veștile nu sunt cele mai grozave. Managerul de la Vestiment Evolutiv afirmând că natalitatea este într-o scădere îngrijorătoare – „Unde sunt copiii, ca să îi îmbrac?”.

    Trenduri pentru ținutele de școală

    În acest sens, situația nu pare să fie cea mai limpede. Ce este însă cert, clasicul nu va dispărea niciodată. Culorile apar, dispar și pot reveni în 10-15 ani, iar trendul de culoare este dat de producătorii de textile. Albul, negrul, bleumarinul, cu toate nuanțele lor vor fi mereu în top. Cât despre linie, se pare că linia viitorului este cea de cosmonaut, delfin, referitor la compoziția specială a materialelor. Și în cazul liniilor se poate vorbi de revenire după un anumit timp, cu precizarea că atunci când revin sunt ceva mai elaborate. „Am considerat dintotdeauna că scopul meu nu este să influențez personalitatea unui om cu propriile mele colecții. Eu nu vreau să impun colecțiile mele, ci vreau să-mi prezint ideile”, afirmă Mariana Cucu.

    Dacă așa a stat situația, am căutat din nou sprijin de la generația tânără:

    „Întotdeauna vor fi la modă anumite stiluri și cumva trebuie să respectăm anumite linii, în funcție de locul în care mergem. Eu când aud, de exemplu, de o petrecere, cred că fetele trebuie să se îmbrace în rochițe. Având în vedere că generațiile evoluează, la aceste reguli trebuie să adăugăm lucruri care sunt la modă sau care ne reprezintă. Hainele cumva, rămân în aceleași tipare și fiecare le modifică după propria personalitate”, a explicat Teodora Cucu.


    Produsele Vestiment Evolutiv pot fi achiziționate din cele trei magazine de prezentare din Bacău:

    Magazinul de prezentare Alergo, strada Nicolae Bălcescu, nr. 12, este locul nostalgicilor. Aici vin părinți cu copii, părinți care cu mulți ani în urmă veneau, copii fiind, și se mai așează pe un scăunel care a fost recondiționat de câteva ori de când s-a deschis magazinul.

    Magazinul de prezentare Number One, strada I.S.Sturza nr.3, este pentru exigenți, dar și cunoscători. Pentru cei care recunosc cu ușurință un lucru de calitate și care nu doresc altceva. Este locul în care mulți bunici vin și fac cumpărături pentru nepoțeii plecați în străinătate, astfel, produsele Vestiment Evolutiv ajungând în multe colțuri ale lumii.

    Magazinul de prezentare Miracol’e situat în Arena Mall. Mereu la îndemână pentru cei care obișnuiesc să facă turul  magazinelor din centrele comerciale.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"