29 martie 2024
ActualitateNoi liste de medicamente compensate si gratuite

Noi liste de medicamente compensate si gratuite

In ultimele liste, au fost introduse 140 de medicamente noi, de ultima generatie, ceea ce este in avantajul unor bolnavi. Altii, insa, trebuie sa scoata din buzunar bani mai multi. Unele medicamente au fost inlocuite cu altele mai scumpe.

Ziua de 1 aprilie le-a adus multor bolnavi o mare pacaleala. Listele de medicamente compensate si gratuite au fost modificate, pe sest, si aceasta pentru unii inseamna sa scoata din buzunar bani mai multi pentru produsele farmaceutice de care au nevoie. Zilele trecute Maria T. a fost la medicul de familie ca sa-si ia reteta obisnuita si a avut neplacuta surpriza sa constate ca unul din medicamentele de care a beneficiat pâna acum nu se mai regaseste pe lista B, a produselor farmaceutice compensate 50 la suta din pretul de referinta.

In locul medicamentului respectiv a fost introdus pe lista altul, mai scump. “Eu am diabet insulino-dependent si din aceasta cauza sufar si de polineuropatie diabetica. Pentru aceasta, medicul diabetolog mi-a prescris pâna acum Thiogamma. Mi-a dat in acest sens, la ultimul consult din ianuarie, scrisoare medicala catre medicul de familie. In baza scrisorii, medicul de familie mi-a eliberat reteta cu Thiogamma, dar când m-am prezentat la el in aprilie mi-a zis ca acest medicament a fost scos de pe lista. Mi-a spus ca pe lista compensatelor, pentru polineuropatie diabetica, este trecut Thioctacid in loc de Thiogamma. Mi-a prescris Thioctacid, dar acesta este mai scump. Pentru Thiogamma plateam 26,4 lei. Acum trebuie sa dau 39 lei”, ni s-a plâns Maria T.



Avantaje si dezavantaje

Potrivit noii liste, pretul de vânzare al medicamentului Thioctacid (30 tablete) este de 68,47 lei, dar din aceasta suma Casa Nationala de Asigurari de Sanatate suporta 0,98 lei/tableta, pentru persoanele adulte. Asadar, bolnavul trebuie sa achite 39 lei. Noile liste cu medicamente compensate si gratuite au intrat in vigoare la 1 aprilie, desi Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca le va reevalua. Listele cuprind 1.320 de denumiri comune internationale (DCI), respectiv substante active, din care 140 sunt noi.

Cele mai multe din medicamentele noi sunt destinate, in principal, tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiovasculare, psihice, hepatitelor cronice de etiologie virala, precum si bolilor rare. Introducerea in liste a unor produse noi, de ultima generatie, este laudabila, dar, dupa cum se vede, modificarile sunt in favoarea unora si in dezavantajul altor bolnavi, lucru pe care actualii guvernanti nu l-au anuntat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri