rujeolă în judeţul Bacău

– potrivit celei mai recente raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, alte două persoane au fost diagnosticate cu rujeolă în judeţul Bacău

Toate cazurile de rujeolă care apar sunt atent monitorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău, având în vedere că la nivel naţional sunt înregistrate circa 10.000 de cazuri.

Potrivit oficialilor de la această instituţie, începând cu luna iunie 2017, la nivelul judeţului Bacău, s-au înregistrat 31 de suspiciuni de rujeolă, din care pentru 26 de cazuri există confirmarea serologică.

Este vorba despre persoane cu vârste de până la 44 de ani, cele mai multe fiind din grupele de vârstă 10 – 14 ani, 0 – 1 an şi 35 – 44 ani. „Toate cazurile au fost izolate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, fie la Secţia de Boli Infecţioase Copii, fie la Secţia de Boli Infecţioase Adulţi.

Menţionăm că, 45,16 la sută din cazuri au fost complicate, cu pneumonie şi/sau trombocitopenie, un caz a prezentat şi afectare hepatică, iar 61,28 la sută din cazuri aparţin mediului rural”, spune Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău.

Cei diagnosticaţi cu rujeolă sunt din Letea Veche, Valea Seacă – sat Cucova, Corbasca – sat Băcioi, Roşiori, Filipeşti, Blăgeşti, Tamaşi, Iteşti, Stănişeşti şi Dofteana, unii dintre aceştia făcând parte din două focare. În satul Cucova din comuna Valea Seacă, sunt trei cazuri confirmate, sursa fiind un pacient confirmat în Adjud, iar transmiterea s-a realizat prin contactul în Secţia de Pediatrie a Spitalului Adjud. Alte şase cazuri confirmate sunt în satul Băcioi, comuna Corbasca, însă aici sursa nu este cunoscută.

„În cadrul acestor focare s-au dispus măsuri de supraveghere clinico-epidemiologică a contacţilor pe o perioadă de 18 zile de la izolarea ultimului caz din focar şi măsuri de vaccinare antirujeolică a contacţilor copii nevaccinaţi corespunzător vârstei”, a mai spus Dumitrescu. Specialiştii de la DSP Bacău îi sfătuiesc pe părinţi să-şi vaccineze copiii. Vaccinul, spun aceştia, protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces care pot apărea atunci când copilul este infectat.

Alte articole