2 decembrie 2023
OpiniiEditorialNobel și Ig Nobel

Nobel și Ig Nobel

Unii dintre noi am fost șocați când am aflat că pe lângă celebrele premii Oscar pentru cele mai bune filme sau pentru cei mai buni actori, pentru regie, pentru imagine sau muzica de film, au apărut și premiile „Zmeura de aur” pentru cele mai proaste astfel de realizări. În artă, lângă frumos există și urâtul, iar lumea nu poate ocoli antinomia astfel creată.

O astfel de realitate a contradictoriului apare, însă, în orice domeniu, iar reacțiile nu au așteptat mult să apară.

În domeniul cercetării științifice, al studiilor cu un astfel de caracter, celebra Universitate Harvard, de exemplu, acordă prin revista „Annals of Improbable Research” premii numite „Ig Nobel” celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii și realizări științifice. „Ig Nobel” te duce imediat cu gândul la „ignore” – a ignora, în engleză. Organizatorii evenimentului spun că aceasta nu este tocmai o glumă, ci mai degrabă o formă de „satiră”, iar ceremonialul acordării premiilor au loc exact cu o săptămână înaintea anunțării cunoscutelor Premii Nobel la Stockholm. Chiar premiile Ig Nore sunt de tot hazul. Anul acesta se acordă… o bancnotă de 10 trilioane de dolari din Zimbabwe (dispărută dintre cupiuri încă din 2015) și care astăzi ar mai valora doar 30 de cenți.

Între studiile care au atras atenția celor de la „Annals of Improbable Research” sunt, de exemplu, cele pentru toaleta „Stanfors Toilet” care înregistrează și analizează în timp real excrementele, utilizarea unui păianjen mort ca unealtă, un audit al părului din nasul cadavrelor, turbulențele care provoacă relații sexuale frenetice în bancurile de hamsii ori capacitatea oamenilor care pot rosti cu ușurință fraze întregi din cuvinte rostite de la coadă la cap. Mai sunt și alte exemple, dar unele de-a dreptul oribile.

Da, pare hazliu să faci mișto de ceea ce se opune frumosului, științei veritabile, creațiilor de valoare din artă sau din știință.

Mă întreb, însă, cum ar fi să se acorde astfel de „premii” și în politică și în administrație, unde apar tot mai des oameni și situații de toată jena. Pentru că de diplome, medalii și chiar premii în acest domeniu suntem deja sătui.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri