Procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau au clasat cazul in ceea ce-l priveste pe barbatul de 50 de ani, acuzat de infractiunile de omor si tentativa la omor, pentru ca nu a avut discernamânt. Filmul evenimentelor arata ca acesta fusese internat in Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau cu o saptamâna inainte, dupa un episod maniacal si, potrivit fisei medicale, ar fi primit tratament de specialitate.

Cu o seara inainte de crima devenise agitat si a fost legat de pat cu fase. Asa ar fi ramas pâna a doua zi, in jurul orei 15.00, când s-a facut schimbul de tura. In timp ce se verificau saloanele, o asistenta medicala l-a vazut pe suspect când iesea grabit din salon având in mâna mai multe fase si o curea, iar când a intrat imaginile erau de cosmar.

Unul dintre pacienti era in patul agresorului plin de sânge, inconstient, dezbracat si legat, acoperit cu o patura, iar si un altul zacea in agonie pe jos, la fel snopit in bataie, legat si cu punga pe cap. Desi a primit ingrijiri medicale imediate, pentru primul barbat nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decedat.

PUBLICITATE

Celalalt ar fi avut parte de acelasi sfârsit daca asistenta nu i-ar fi scos la timp punga din plastic de pe cap in care s-ar fi sufocat cu siguranta. Barbatul ucis fusese internat in dimineata respectiva si se pare ca nu s-a putut apara, fiind in stare avansata de ebrietate, legistii stabilind in urma necropsiei ca avea o alcoolemie de 3,00 g la mie.

DSP a aplicat doua amenzi

Anchetatorii au cerut instantei ca suspectul sa ramâna internat in Spitalul de Psihiatrie si masuri de siguranta „Padureni Grajduri” Iasi, fiind considerat un pericol public. Dupa acest incident grav, spitalul, dar si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau au demarat anchete proprii, insa rezultatele au fost facute publice abia acum.

„Din punct de vedere administrativ toate protocoalele de organizare si functionare a sectiei au fost respectate si nu s-a incalcat nicio norma. Imediat dupa tragedie, spitalul a luat masura de a instala un sistem de monitorizare audio-video in toate saloanele si a fost suplimentat numarul de salariati”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau.

La rândul lor, oficialii de la DSP Bacau spun ca investigatia demarata de institutie atunci a constatat ca personalul medical era la limita, nu exista un sistem de supraveghere si monitorizare a pacientilor, mai ales a celor gravi ce pot genera evenimente deosebite, si nu existau proceduri specifice ce trebuiau aplicate in cazul internarii unui pacient prin ordonanta emisa de procurori. S-a acordat termen de remediere, iar la ora actuala nu mai sunt aceste lipsuri, ba mai mult s-au amenajat si saloane de izolare cu posiblitate de contentie a pacientilor. S-au aplicat insa doua amenzi.

“Serviciul de Control in Sanatate Publica din cadrul institutiei noastre a aplicat doua sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.500 de lei, pentru neconformitatile constatate in domeniul igienico-epidemiologic”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ